Головна » 2014 » Жовтень » 6 » 10 помилок, пов’язаних із судовою експертизою. Частина третя. Товарознавча експертиза та будівельно-технічна експертиза

10 помилок, пов’язаних із судовою експертизою. Частина третя. Товарознавча експертиза та будівельно-технічна експертиза

10 помилок, пов’язаних із судовою експертизою. Частина третя. Товарознавча експертиза та будівельно-технічна експертиза  

Помилка № 6. У державних експертних установах судові експертизи виконуються більш якісно в порівнянні з експертизами, проведеними недержавними експертами.

Якість виконаної експертизи багато в чому залежить від професійної підготовленості і сумлінності експерта. Не слід скидати з рахунків зацікавленість експерта в результатах своєї праці і відповідальність в широкому сенсі цього слова, а не лише юридичну, за якість виконаної роботи.

Для державного експерта, що виконує судові експертизи в рамках службових завдань, стимули для якісного виконання роботи, а також можлива відповідальність за неякісно виконану експертизу близькі до нуля.

У переважній більшості випадків у залучуваних недержавних експертів рівень експертної кваліфікації, як мінімум, не нижче, ніж у державних експертів. Крім того, у «приватних» експертів існує пряма зацікавленість в максимально якісному виконанні призначеної судової експертизи з метою підтримки свого іміджу.

Для того щоб отримати повні та обґрунтовані відповіді на поставлені перед експертом питання, необхідно при призначенні судової будівельно-технічної експертизи і виборі експертної установи (експерта) з'ясовувати наявність і рівень приладової бази, з використанням якої буде виконуватись експертиза, а також кваліфікацію експерта (експертів), який буде проводити судову експертизу: наявність у нього відповідної «експертної» підготовки, загальний стаж експертної роботи, досвід виробництва експертиз за даними об'єктів і за рішенням подібних питань.

Помилка № 7. Якщо по кримінальній справі вилучено зброю, то для підтвердження того, що воно є таким, тобто зброєю, у всіх випадках обов'язково повинна проводитися судова експертиза.

В практиці кримінального судочинства по вилученій зброї заводського виготовлення судові експертизи з метою його віднесення до такого призначаються і проводяться майже в 100% випадків. При цьому нерідко на вирішення експертизи ставиться тільки одне питання: чи є даний предмет зброєю (вогнепальною, холодним і т.д.)? Постановка питання в такій формі відносно зброї заводського виготовлення представляється невірною, оскільки очевидно, що вже сам факт виготовлення названого предмета відповідно до прийнятих норм зумовлює їх належність до засобів, конструктивно призначені для ураження живої або іншої мети, тобто зброї.

Для вирішення такого питання стосовно зброї заводського виготовлення зазвичай достатньо огляду, проведеного дізнавачем, слідчим або судом за участю або без участі фахівця- «зброяра», або отримання в письмовому вигляді судження від даного фахівця у вигляді висновку спеціаліста.

Відносно і деяких інших предметів фабрично-заводського (стандартного) виготовлення, які вилучені з цивільного обороту або обіг яких обмежено і які можуть бути предметами злочинів, судова товарознавча експертиза по їх віднесенню до таких в практиці кримінального судочинства вважається обов'язковою.

Таким чином, питання про те, чи відносяться подібні об'єкти до предмета відповідного злочину, може і повинен вирішуватися без проведення судової експертизи. Для цих цілей можуть використовуватися менш трудомісткі і більш економічні засоби - огляди, висновки фахівців, інші слідчі дії.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-10-2014
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 11355

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]