Головна » 2015 » Травень » 14 » Аби отримати субсидії українці масово виписують з квартир своїх родичів

Аби отримати субсидії українці масово виписують з квартир своїх родичів

Щоб отримати пільгу при оплаті комунальних послуг, українці масово виписують з квартир своїх "заможних" родичів. У паспортних столах панує ажіотаж – кількість їх відвідувачів збільшилась удвічі, пише "Капитал".

"Громадяни масово змінюють місце реєстрації або взагалі знімаються з обліку, щоб отримати заповітну знижку на оплату комунальних послуг", – розповіла юрист юридично-консалтингової компанії "Де-юре" Ірина Кравченко.

Розмір субсидії з оплати комуналки розраховується виходячи з кількості прописаних у квартирі людей та їх доходів. Якщо в сім'ї є людина з високою зарплатою або здає в оренду свій автомобіль, претендувати на субсидію вже не можна.

"Небажаними" стає і той родич, який протягом року перед оформленням допомоги здійснив покупку на суму більше 50 тис. грн. Від таких родичів українці намагаються "позбутися", виписуючи їх з квартир.

Добровольці, які вирішили знятися з реєстрації за власним бажанням, повинні звернутися із заявою до територіального підрозділу міграційної служби, і їм поставлять в паспорт штамп про виписку.

Продовжуючи жити в квартирі, такі мешканці ризикують бути оштрафовані на суму від 17 до 51 грн. (Ст.197 КУпАП). Але на практиці розщедритися не доведеться.

По-перше, правоохоронці не надто завзято перевіряють дотримання паспортного режиму. По-друге, закон дозволяє проживати без реєстрації протягом 10 днів, тому людина завжди може сказати, що вона тільки вчора приїхала. А от інших проблем уникнути не так просто.

Уявні бездомні не зможуть претендувати на отримання банківського кредиту, оформлення соцвиплат, візи при поїздках за кордон і навіть безкоштовну меддопомогу.

Зараз у державних поліклініках і лікарнях пацієнтам без прописки часто-густо відмовляють у медобслуговування, вимагаючи сплатити збір за допомогу приїжджим.

Частина громадян, яка сьогодні заради субсидії виписується з квартир, в майбутньому має шанси поповнити армію бездомних. Через деякий час родичі можуть вказати їм на двері, причому на цілком законних підставах.

"Більшість людей, виписуючи своїх родичів заради субсидії, навряд чи збираються позбавляти їх даху над головою. Але такий варіант розвитку подій цілком можливий", – заявила президент благодійного фонду "Соціальне партнерство" Олена Поліщук.

За неофіційними даними, тільки в Києві зараз налічується близько 20 тис. людей без певного місця проживання. По всій країні їх не менше 150 тис.

Втім, в той час як одні українці знімають з реєстрації своїх родичів, інші прописують до себе нових мешканців. Адже для отримання пільги часто потрібні "мертві душі".

Держава готова надавати громадянам знижку лише на ті обсяги води, газу, електроенергії і тільки на ту площу житла, які укладаються в соціальні нормативи.

Приміром, якщо людина живе сама у квартирі площею 70 кв. м, їй буде призначено субсидію по квартплаті тільки на 48,87 квадратів, а за решту житлоплощу доведеться платити повністю. А от якщо прописати ще одну людину (бажано пенсіонера або офіційно не працюючого), то пільгова площа складе 62,52 кв. м, відповідно, квартплата буде меншою.

Новий механізм надання субсидій з оплати житлово-комунальних послуг запрацював з 1 травня нинішнього року. Бланки заяв на субсидії та формуляри декларацій про доходи і витрати отримали 14,5 млн українських сімей.

Передбачається, що більшість з них заповнить документи для отримання пільги. У декларації потрібно вказувати всі види доходів осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (у тому числі від підприємницької діяльності, продажу сільгосппродукції, розміщення депозитів, здачі майна в оренду і т. П.).

Цю інформацію перевірять у фіскальній службі та Пенсійному фонді. Крім того, претенденти на пільгу мають відзвітувати про покупки на суму, що перевищує 50 тис. грн., За останні 12 місяців.

Якщо люди вкажуть офіційну зарплату в 1,5 тис. грн., але при цьому повідомлять про придбання гаража або гірського велосипеда, їм доведеться пояснювати держорганам, де вони взяли гроші на дорогу покупку.

Не виключено, що правоохоронці та податківці навідаються до роботодавців, які платять своїм співробітникам мінімалку, а ті роблять дорогі покупки. Якщо людина вкаже в декларації неповні або недостовірні дані про доходи та витрати, вона буде зобов'язана повернути державі раніше нараховану субсидію у подвійному розмірі.

За прогнозами Мінсоцполітики, субсидії отримають 4 млн українських сімей. На це в держбюджеті-2015 передбачено 24,5 млрд грн.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
14-05-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11087

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]