Головна » 2014 » Липень » 29 » Агресія Путіна проти України веде до глибокої міжнародної ізоляції Росії (європейська преса)

Агресія Путіна проти України веде до глибокої міжнародної ізоляції Росії (європейська преса)

 Газети на Заході повідомляють, що лідери США, Німеччини, Франції, Великої Британії та Італії домовилися під час селекторної конференції в понеділок про нові санкції проти влади Кремля у відповідь на продовження російської підтримки сепаратистів, котра здійснюється режимом Путіна на сході України. Москва ж, як вважають оглядачі, готується «до більш глибокої міжнародної ізоляції». З преси також стало відомо, що 12 країн світу, включно з Україною, домовилися проводити спільне досудове розслідування причин катастрофи «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній». Аналітики на Заході вважають, що війна з Росією, якщо вона скоро скінчиться, допоможе Україні більш реалістично концентруватися на ринкових і демократичних реформах.

Впливова The Wall Street Journal інформує, що президент США Барак Обама, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель, британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон та італійський прем’єр-міністр Маттео Ренці домовилися у понеділок під час селекторної наради про нові санкції проти Росії. Лідери погодилися з тим, що Москва не зробила нічого, щоб перестати підтримувати проросійських сепаратистів Донбасу зброєю та примусити їх до переговорів із владою Києва. У відповідь на санкції Заходу, як пише газета, Кремль вдався до кроків, щоб підготувати росіян до більш глибокої міжнародної ізоляції. У понеділок, як мовиться тут, Путін зібрав головних своїх урядовців із оборонного сектору для обговорення кроків із заміни імпортованих технологій на вітчизняні. Глава Кремля також запевнив, що не дасть нікому на Заході «підірвати економіку і політичний суверенітет» Росії. У свою чергу, західні лідери визнають, що нові санкції проти Росії вдарять і по економіці їхніх країн, але вважають, що «не можна бути байдужими і необхідно реагувати», бо стабільність і мир у світі дорожчі аніж вузькі економічні інтереси.

Австрійська Die Presse інформує, що вже у вівторок посли ЄС проконсультуються в Брюсселі щодо порядку введення нових санкцій проти Росії. Серед іншого планується обмеження доступу російських банків до європейських ринків капіталу, заборони на експорт західних озброєнь і технологій до Росії. ЄС також вводить обмеження на постачання до Росії сучасних енергетичних технологій. Також буде оголошено про розширення переліку осіб з найближчого оточення Путіна, щодо яких буде введена заборона на в’їзд до країн ЄС, як і арешти їхніх рахунків. Окрім того ЄС розширює торгову заборону на більшість компаній анексованого Росією Криму. Експерти прогнозують, що введення нових санкцій ЄС і США може призвести до додаткових збитків для російської економіки у понад 100 мільярдів доларів упродовж двох найближчих років. Газета з Відня також зауважує, що на винуватців катастрофи «Боїнга-777» поблизу донбаського Тореза може чекати й міжнародний трибунал в Гаазі, про що вже попередили в ООН.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, з посиланням на Eurojust, що «Україна і 11 інших країн – Нідерланди, Австралія, Малайзія, Велика Британія, Бельгія, Німеччина, Філіппіни, Канада, Нова Зеландія, Індонезія та США, – чиї громадяни загинули під час катастрофи малайзійського рейсу MH17, досягнули порозуміння у справі спільного розслідування причин цієї трагедії». У понеділок представники цих 12 країн спільно з офіційними особами Інтерполу та Європолу, як повідомляє речник Eurojust, обговорювали «деталі спільного розслідування причин катастрофи «Боїнга-777» та домагання справедливості стосовно 298 невинних жертв та їхніх засмучених родин». Ініціатором цього об’єднання стали Нідерланди. ООН вже попередила про вірогідність трактування катастрофи рейсу MH17 як «воєнного злочину».

Експерт із відомого Інституту Като, Далібор Рогач пише на сторінках Financial Times, що якщо сподіватися на швидке закінчення війни Путіна проти України, то для Києва є всі підстави досить швидко здійснити кардинальні економічні й політичні реформи в державі. Хоча проблеми, котрі нині має Україна, величезні, на думку Рогача, «вони не є нездоланними». Експерт також зазначає: можна сподіватися, що наслідком «воєнного авантюризму Путіна буде швидке наближення України до своїх західних сусідів».

Василь Зілгалов

 


За матеріалами: Новини сьогодні
29-07-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11162

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]