Головна » 2013 » Лютий » 5 » Астероїд DA14 не зіткнеться із Землею, але загроза все ж залишається. ВІДЕО

Астероїд DA14 не зіткнеться із Землею, але загроза все ж залишається. ВІДЕО

 
Астероїд DA14 не зіткнеться із Землею, але загроза все ж залишається
Дуже багато людей занадто хвилювалися, коли чекали кінця світу в грудні минулого року, але зараз знову з'явився новий привід для занепокоєння. 15 лютого DA14 астероїд пройде дуже близько до Землі. Максимальна відстань від Землі буде 28.000 км.

Майбутній політ астероїда викликає заклопотаність з приводу загрози падіння на Землю. Наша планета зберігає кілька слідів таких лих. Сюди входить метеоритний кратер в Арізоні, діаметр якого становить більше 150 км, два гігантських кратера на півострові Юкатан і в пустелі Сахара. Якщо астероїд DA14 зіткнеться із Землею, це викличе серйозні пошкодження, як вважає Володимир Сурдін, доцент кафедри астрономії відділення фізичного факультету Московського державного університету.

Наслідки падіння цього метеорита будуть приблизно такими, як після Тунгуського метеорита, який впав на Землю 100 років тому. Вибух Тунгуського метеорита завдав величезної шкоди навколишньому середовищу. Площа лісових пожеж була порівнянна з районом, рівним по площі сучасній Москві. Особливо небезпечно, якщо цей метеорит впаде в густонаселеному районі. Наслідки можуть бути катастрофічними, якщо він впаде в море, що викличе цунамі, яке серйозно зашкодить прибережним районам.

Астрономи виявили астероїд DA 14 рік тому. Вони підрахували, що 15 лютого орбіта астероїда не буде перетинати орбіту Землі. Але крім нього є величезна кількість інших метеоритів, які не завжди можна виявити. У 2010 році такий астероїд вибухнув над безлюдною місцевістю в Індонезії, вибух був більш потужним, ніж вибух в Хіросімі. Вчені приступили до створення астероїдної моніторингової мережі, яка дозволить знаходити небезпечні об'єкти за два тижні до падіння їх на Землю, щоб встигнути евакуювати людей з небезпечної зони.

Телескопів, які є достатньо потужними, щоб виявити астероїди далеко від Землі, не існує, але, за словами Володимира Сурдіна, вони зараз розробляються.

В даний час ряд країн об'єднують свої зусилля для створення таких телескопів і запуску їх у космос. Проблема в тому, що ми не можемо виявити астероїди і комети, що летять на Землю з боку Сонця. Саме тому необхідно запустити телескоп в космос в цю закриту область.

Планується запустити перший телескоп в простір між орбітами Землі і Венери в 2018 році. Телескоп буде використовувати інфрачервоний діапазон виявлення астероїдів за допомогою різниці температур між поверхнею астероїдів і космічного фону. Тим не менш, навіть з сучасними технологіями не зникне загроза падіння астероїда на Землю, як вважає Сергій Богачов, старший науковий співробітник Інституту фізики російський академії наук.

Сьогодні вчені працюють над різними методами контролю над навколишнім середовищем, але такі системи не дозволяють запобігти зіткненню небесних тіл із Землею. Це системи раннього попередження, але не засоби для профілактики. До цих пір люди не можуть запобігти такі зіткнення.

На сьогоднішній день винайдені близько двадцяти методів боротьби з небезпечними космічними об'єктами. Деякі вчені пропонують висадити астероїд на безпечній відстані від Землі. Не виключено, що вченим доведеться застосувати один з таких методів по відношенню до астероїда DA14. Аж до 2069 вчені оцінюють ризик зіткнення Землі з яким-небудь астероїдом як 1 шанс з 3000.



За матеріалами: Новини сьогодні
05-02-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11554

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]