Головна » 2013 » Березень » 2 » Астрономи вперше спостерігають народження планети

Астрономи вперше спостерігають народження планети

Астрономам вдалося спостерігати народження планети-гіганта вперше в історії науки. Формується планета настільки молода, що вона як і раніше знаходиться в товстому диску з газу і пилу. Якщо ця інформація підтвердиться, то астрономи говорять, що це відкриття дозволить значно поліпшити наше розуміння формування планет.

Команда вчених вивчила диск з газу та пилу, який оточує молоду зірку HD 100546, щодо найближчого нашого сусіда, розташованого на відстані в 335 світлових років від Землі. Вони були здивовані, виявивши, що, планета, що знаходиться в процесі формування, як і раніше розташовується в центрі диска матерії. На даному етапі її формування вона нагадує газовий гігант, схожий на наш Юпітер.

До цих пір формування планет в основному розглядалося і вивчалося за допомогою комп'ютерного моделювання. Відповідно до сучасної теорії, планети-гіганти можуть рости, захоплюючи хмари газу і пилу, які залишаються після формування зірки.

Астрономи виявили ряд особливостей в новому образі диска навколо HD100546, які підтримують цю гіпотезу протопланети. Структури в пильному навколозоряному диску, який може бути викликаний взаємодією між планетою і диском, були виявлені поруч з протопланетою. Крім того, є ознаки того, що навколишня протопланетна матерія потенційно нагрівається в процесі формування.

HD 100546 є добре вивченим об'єктом, як кажуть вчені, і це вже дозволило їм зробити припущення, що ця гігантська планета має орбіту приблизно в шість разів далі від її зірки, ніж Земля від Сонця.

На думку вчених, результати цього дослідження вимагають подальших спостережень, щоб підтвердити існування планети і відкинути інші можливі сценарії розвитку.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-03-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11369

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]