Головна » 2009 » Жовтень » 9 » Березовий нектар

Березовий нектар

З настанням весни, коли сніг тільки-тільки починає танути, першим з дерев пробуджується береза - це час, коли збирати березовий сік найкраще.

Якщо вухом прикластися до білої кори, можна почути потік божественного напою, який по звуку нагадує чарівний прибій моря.

Березовий нектар воістину природне джерело вітамінів, незважаючи на те, що за смаком він не дуже солодкий і по насиченості часом поступається магазинним сокам. Він включає в свій склад велику кількість вітаміну С, дубильні, біологічно активні речовини і ароматичні сполуки, органічні кислоти, безліч мінеральних елементів, в числі яких марганець, титан, калій, натрій, кальцій і мідь. Фітонциди і рослинні гормони добре справляються з хвороботворними мікробами, наділяючи напій імуностимулюючими властивостями. Більш того, він сприяє стимуляції обміну речовин, очищенню організму від токсинів, допомагає в лікуванні багатьох захворювань, полегшує симптоми клімаксу і піднімає настрій.

Давайте дізнаємося, коли збирати березовий сік, на думку фахівців?
Вони відводять на цей процес близько чотирьох тижнів. Період виділення соку досить складно визначити, оскільки цей процес має безпосередній зв'язок з погодними умовами. Зазвичай він починає виділятися під час березневої відлиги, коли набухають нирки на деревах, однак при різкому похолоданні він на час припиняє текти.

Початок збору можна визначити за денної і нічної температури повітря, яка повинна перевищувати 0°. Цей період приблизно настає після 20 березня. Початок руху соку можна дізнатися за допомогою шила, яким необхідно зробити прокол в корі, після чого виступить крапля соку. Причому його краще збирати з молоденьких і струнких берізок, однак товщина дерева не повинна бути менше 20 см. Вибирати дерево треба і з його розташуванням щодо сонця - чим більше променів падає на берізку, тим корисніше сік. Цікаво те, що існують і тимчасові рамки збору напою - з 10 до 18 годин. Пізно ввечері і вночі деревце спить. З появою перших же листочків на березі, виділення соку припиняється. В залежності від діаметра дерева можна робити до чотирьох проколів. При цьому не треба прагнути зібрати весь нектар з одного місця. Краще вибрати кілька берез і з кожної взяти по літру. В іншому випадку вона може просто засохнути і загинути від зневоднення.

Існує два основних способи збирання березового соку. Відповідно до першого методу береться ємність, шматочок марлі і сокира або ніж. Внизу деревця робиться надріз. Марля просочується соком. Один її кінець поміщається в місці надрізу, інший спускається в пляшку. За кілька годин ємність буде наповнена. Другий спосіб передбачає більш технологічний процес. Для його реалізації потрібний цвях або свердло, пляшечка і трубочка від авторучки. В дереві робиться отвір, трубочка вставляється в отвір і напій стрімко біжить у пляшку. Після закінчення збору отвір необхідно замазати воском або іншими підручними засобами, щоб уникнути проникнення бактерій в стовбур. У холодильнику він може зберігатися до трьох діб.

Тепер ви знаєте, коли збирати березовий сік, але потрібно пам'ятати кілька правил:

На цей натуральний напій буває алергічна реакція.
Він швидко псується, тому насолоджуватися ним варто свіжим.
Якщо у напою неприємний запах, це може свідчити про грибкові захворювання берези, тому його не можна вживати.
Якщо сік погано струмує, краще підшукати інше дерево, але в жодному разі не робити отвір більш глибоким.

За матеріалами: Новини сьогодні
09-10-2009
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12431

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]