Головна » 2014 » Січень » 28 » «Біда сталася» – білоруські земляки Януковича про Україну

«Біда сталася» – білоруські земляки Януковича про Україну

Предки українського президента Віктора Януковича походять зі села Януки Докшицького району. Звідсіля у 1914 році дід майбутнього президента України переїхав у Донбас.
А велике село протягом ста років перетворилось мало що не в хутір, тут залишилось всього лиш троє жителів.
 
Пенсіонерка Марія Янукович носить своє прізвище по чоловікові. Чи був він свояком президента сусідньої держави, вона докладно сказати не може. Але за подіями в України стежить, дивиться, що показує Білоруське телебачення.
 
«Тут у нас всі Януковичі – мій чоловік був Янукович, він жив у Януках, а я сюди заміж вийшла, – розповідає вона. – Ніхто тепер не знає, хто тут кому свояк, це ж давно було... Тепер живу сама, а ще тут брат із сестрою живуть. І все. До нас приїжджає автолавка, привозить продукти, хліб. Ми своє господарство тримаємо. І дивимось телевізор. Ось учора ми дивились про Україну, і кожен день ми дивимось телевізор. І настрій у нас неважний, я так скажу. Там же нічого доброго немає, тільки погане. Та по телефону я вам нічого говорити не буду! Ми все це обмірковуємо. Але не допоможе це нічому, що ми тут обмірковуємо! І ми себе теж недобре почуваємо, тому що нічого доброго немає».
 
Сказати конкретно, на чиїй вона стороні у протистоянні політичних сил в Україні, Марія Янукович так і не наважилась. Зазначила тільки, що в Януках за час президентства Віктора Януковича нічого не змінилось. Правда колись поговорювали про створення тут туристичного об’єкту, щоб показати батьківщину предків Віктора Януковича і так врятувати село від вимирання, але далі розмов справа не посунулась.
 
До речі, прізвище «Янукович» у цьому районі дуже поширене: у Вавкалацькій сільраді, до якої належать і Януки, всього 34 села. А в них понад 30 родин із таким прізвищем.
 
Ганна Янукович живе у Вавкалаці. Так само стежить за подіями в Україні по Білоруському телебаченню. І вона – твердо на боці свого однофамільця.
 
«Звичайно, я за Януковича. Це все в Україні підлаштував Захід. У нас всі стежать, дивляться новини, і АНТ (Загальнонаціональне телебачення – ред.), БТ (Білоруське телебачення – ред.). Я думаю так, що там іде війна. Ну, війна – не війна, але ж люди вже воюють! Такий холод, а воювати доводиться: одним треба наступати, іншим боронитися. Я думаю, треба, щоб ті, хто наступає, відчепились від Януковича! Він, Янукович, був тут два рази. В Януках був, і ми там були, і бачили, який він чоловік, як розмовляє. Тому ми за нього. Мені здається, що він і керує добре! А незадоволені – це через Тимошенко незадоволені, я так думаю. У нас спитайте будь-яку людину – всі стежать за тими подіями», – зауважила Ганна Янукович.
 
Ще одна пані Янукович, пенсіонерка зі села Загаття, просила своє ім’я не називати.
 
«Ось тепер мій чоловік ввімкнув телевізор, подивились. Все цікаво, та й у пенсіонерів є час дивитись... Видно, що там молоді, які й самі не знають, чого хочуть. Здається, чогось вони там обурюються, працювати треба, а не дурницями займатись! Якийсь бунт вигадують... Ми тут не зовсім розуміємо, що там діється. І треба буде відбудовувати все те, що там розгромили. Ми надто до політики не ліземо, але як поглянеш... І ці «беркутівці» що роблять, навіщо? Це бійня, діти гинуть. Ой, біда, одним словом, діється. І навіть тяжко дивитись на це все, не дай Боже!»
 
(Оригінал статті опублікований на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода)


За матеріалами: Новини сьогодні
28-01-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11281

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]