Головна » 2013 » Жовтень » 30 » «Царську рибу» вирощує підприємець Василь Дач з Тячівщини

«Царську рибу» вирощує підприємець Василь Дач з Тячівщини

В селищі Буштино, що на Тячівщині сім’я Данч майже шість років займається вирощуванням надзвичайно цінної породи риб – осетра, яку ще називають «царською рибою». Невеличке рибне господарство є гордістю не лише родини, а й селища, адже аналогів його не має в цілому Закарпатті.
Любов до риболовлі у приватного підприємця з’явилася, коли ще Василь Васильович працював у Сибірі. Тоді й ловив осетра у природніх водоймах. А коли, через деякий час у знайомого в Чехії побачив озерце, то дуже здивувався, що ця надзвичайно вибаглива риба може жити і в штучних умовах. Тож дуже загорівся бажанням зробити щось подібне в себе вдома.
Спочатку запустив декілька рибин до альпінарію і спостерігав як вона росте та розмножується. Надалі зважився на сміливий експеримент: встановив вдома 4 басейни з відповідними фільтрами та системою підігріву температури. Такі ж конструкції приладнав і в природному водоймищі - на Млиновиці, що протікає недалеко від будинку. До речі, при монтажі необхідної технології керувався господар тільки власною інженерною кмітливістю.
- За рибою доглядаємо, як за малою дитиною, - розповідає Василь Васильович. - Їй потрібно забезпечити стабільні рівень кисню у воді та температуру, яка дуже сильно впливає на зріст. Наприклад, якщо вода 8 градусів, то риба взагалі перестає їсти. Вона відчуває навіть циклічність доби. Відтак найоптимальнішою життєвою температурою вдень є 19 градусів, вночі - 18 градусів. За таких сприятливих умов за 1 рік осетр набирає до одного кілограма ваги.
Однак це не є закономірністю. Як зауважує приватний підприємець, у риби як у всіх живих істот - і зріст, і вага різні. Серед жителів водного господарства – три види осетра (руський, лєнський і бестер), а також форель. Що цікаво, їх можна розрізнити й за кольором. Є осетрини насиченого темного кольору, сірі, і особливо виразні зі світлим мармуровим забарвленням. Саме такою є величава Джесіка, яку господарі дуже добре знають «в обличчя». Розбіжність пан Василь теж пояснює генетичним природнім фактором. За характером риби дружелюбні і зовсім не бояться людей: їх можна торкнутися руками і легко зловити.
Багато клопоту виникає з розмноженням. У природньому середовищі, риба у пошуках підходящого місця відпливає на далекі відстані. А в домашніх умовах доводиться робити штучне «доїння» ікри. Розрізнити самку від самця непросто, а за технологію голландського вченого, визначення статі однієї особини коштує 15 євро.
Харчується «царська риба» відбірним кормом, тонна якого коштує 22 тисячі гривень. Важливим є безперебійне постачання електроенергії, адже без кисню осетр не проживе і пів години. Як зізнався підприємець, були у нього випадки, коли через відключення світла, вони втратили чимало мальків. Це послужило уроком для встановлення сигналізації, яка відтепер сповіщає про неполадки з електрикою.
Однак, незважаючи на всі труднощі, сімейний бізнес Данчів набирає обертів. На сьогодні у їх водному господарстві вже достатньо риби для постачання в магазини, ресторани чи інші торгові точки. З метою забезпечення належних умов для вирощування осетрини господар навіть розчистив ставок у парковій зоні. Після цього у ньому знову з’явились карасі, щуки, а місцеві рибалки виловлювали навіть форель. У планах господарів завезти на водоймище білих лебедів, які стануть його окрасою. Та основне у його підприємницькій діяльності, щоб кожен бажаючий мав можливість придбати рідкісну рибу, яка цінується в усьому світі своїми поживними властивостями.
Любов Немеш

За матеріалами: Новини сьогодні
30-10-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11695

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]