Головна » 2016 » Жовтень » 12 » Червонокнижний лісовий кіт проживає у закарпатських лісах

Червонокнижний лісовий кіт проживає у закарпатських лісах

Науковцями доведено, що найбільше диких котів мешкає саме в лісах Закарпаття, зокрема і на Виноградівщині, адже полюбляють вони саме дубові, букові і мішані ліси.

Тіло масивне на невисоких ногах з крупними ступнями. Хвіст товстий, відносно короткий, з тупим кінчиком. Вуха широко поставлені. Забарвлення хутра однотонне , сіро – руде, з мармуровим малюнком у вигляді розмитих видовжених темних плям. Є виражений темний ремінь по лінії хребта. На животі шерсть світліша, на горлі світла пляма. На хвості 4 - 5 темних кілець. Загалом він подібний до свійського кота, але відрізняється дещо більшими розмірами ( довжина тіла до 90 см ) і відносно коротким притупленим хвостом. Очі блакитні або сірі. Погодьтеся: таку красу ми маємо зберегти для прийдешніх поколінь.

Унікальне створіння нещодавно мені вдалося зловити в урочищі «Великий ліс», що у Шаланках – лісового кота, або, як його ще називають «дикого кота». Хоч це була і не доросла тварина , а кошеня , своє право бути вільним виборював дуже переконливо. Зблизька подивившись на симпатичне пухнасте створіння,відпустив його .Бо ж виловлювати лісових котів чи, боронь Боже, шкодити їм , суворо заборонено. Вони занесені в «Червону книгу України» як мало чисельний, зникаючий вид. Охороняється кіт лісовий в заповідниках Карпатському (біосферний), Дунайські Плавні (природний), в Карпатському національному природному парку. Насправді, зловити цього кота «голими» руками дуже важко , їх спритності можна лише позаздрити. До того ж вони можуть бути дуже небезпечними для того, хто їх упіймав, хоча, зазвичай, ховаються від зайвих очей. Харчуються переважно лісовими мешканцями – гризунами, птахами і навіть зайцями.

Дикі коти ведуть одиночний, переважно сутінковий та нічний спосіб життя. Теплолюбна тварина водиться в місцях, що добре прогріваються сонцем, з густим травостоєм, старими дуплистими деревами, в чагарнику. Виводкові лігвища та тимчасові сховища влаштовують в дуплах старих дерев, розколинах скель , чагарниках та звалищах хмизу. Народжують за рідкісним винятками раз на рік в кінці квітня – на початку травня. У виводку зазвичай 3 – 4 кошенят. Мені ж зустрілося двійко маленьких дитинчат найближчого родича наших домашніх улюбленців. Нерідко дикий кіт відвідує територію поблизу населених пунктів.


Інженер з реалізації лісопродукції ДП «Виноградівський лісгосп». Юрій Костьо.

 


За матеріалами: Новини Закарпаття
12.12.2017
Публікація на http://nowyny.com/
Автор: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1310

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]