Головна » 2017 » Квітень » 24 » Чиновники в Ужгороді висадили екзотичні дерева

Чиновники в Ужгороді висадили екзотичні дерева

Сьогодні біля міської дитячої клінічної лікарні в Ужгороді посадили два екзотичні дерева – кипарисовик Лавсона і тсугу канадську.

Такі два види росли на цій території, яка входила до складу саду-дендропарку Іштвана Лаудона, але приблизно у 70-х роках загинули.

Садили сьогодні дерева головний лікар закладу Ігор Рошко, заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, начальник міського відділу охорони здоров’я Василь Решетар та член президії громадської організації «Закарпатське товариство охорони природи», голова секції природо-заповідного фонду Адальберт Рішко.

Пан Адальберт виростив дерева, до речі, тсуга канадська має вже близько десяти років, і подарував Ужгороду. Обидва дерева «родом» із північноамериканського континенту, тсуга у канадських лісах – одна з найбільш масових, лісоутворюючих порід, але у нашому краї вони рідкість.

За словами головного лікаря дитячої лікарні Ігоря Рошко, цими деревцятами фактично завершено відтворення первинного видового складу дерев на шматочку колишнього парку Лаудона, який зберігся біля будівлі дитячої лікарні і є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Тут ростуть найбільше в Україні і найстаріше на Закарпатті гінкго, тис ягідний, кипарис болотний, сосна чорна (австрійська), криптомерія японська, магнолія Суланжа, бук лісовий, який цікавий тим, що зазвичай росте на висоті більше 300 метрів над рівнем моря, а тут – на 120-метровій висоті.

Три з тепер загалом десяти дерев дендропарку входять до міжнародної Червоної книги. За майже 10 років охоронних зобов’язань, які виконує лікарня на вимогу екологів, відновилася первинна природня екосистема також квітучих трав’янистих багаторічних рослин. Їх узялися вивчати і планують внести в реєстр та до відомостей про парк.

Більше століття тому парк Лаудона простягався від вулиці Собранецької до нинішньої площі Пушкіна і налічував близько двохсот екзотичних дерев.


За матеріалами: Новини сьогодні
24-04-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1835

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]