Головна » 2013 » Липень » 6 » Чому наші діти лаються?

Чому наші діти лаються?

  Чому наші діти лаються?

Матюки і просто лайливі слова від дорослої людини звучать вкрай неприємно. І що вже говорити про свою власну дитину. Зауваження в щоденнику і скарги сусідів на те, що дитина лається матом, цілком передбачувані, якщо самі батьки дозволяють собі вживати міцне слівце. Як же бути дитині, яка чує нецензурні вирази з вуст дорослих?

Словесна рівноправність

Життя у всіх нас складається по-різному, і ситуації трапляються теж найрізноманітніші. Не завжди можна повністю себе проконтролювати. І якщо ти іноді просто не можеш стриматися, щоб не висловити емоції в самій широкодоступній формі, що йде корінням в надра російської, або, не менш красномовної української мови, то не варто перед дитиною виправдовуватися. Але в той же час, не потрібно робити вигляд, що так все і повинно бути, або ж знаходити для себе виправдання, на кшталт «Мені можна - я доросла». Поверни цю ситуацію у вигідне русло. Використовуй власний приклад, щоб пояснити дитині, наскільки швидко в'їдаються в пам'ять лайливі слова. Розкажи, що так, як ти сказала, говорити не можна, і навіть тобі це непробачно.

Вибачся за себе

За будь-яку лайку, вимовлену в присутності дитини, потрібно вибачатися. Тим більше, якщо ти в серцях адресувала міцне слівце самій дитині. Така поведінка недозволена у відносинах батько-дитина. Ти не затягуй рішення проблеми і не залишай дитину наодинці з думкою про те, що лаятися можна. Поговори з нею, розкажи, що була не права і дуже погарячкувала з висловлюванням. Заодно поясни, що якщо когось образив, нехай навіть не навмисно, то потрібно відразу просити прощення.

Контролюй себе

Очевидно, що рішення проблеми з лайками з вуст дитини повинно починатися з дорослих. Повністю виправитися в мить ока не під силу нікому, але повір, навіть зрідка сказані тобою нецензурні слова укореняться у дитячій пам'яті, як можливий взірець поведінки та вираження емоцій. Тому, почни боротьбу з ненормативною лексикою з самого раннього віку дитини. Ніколи не викручуйся від розмов і розпитувань про значення нецензурних слів і виразів. Намагайся спокійно і наполегливо пояснювати дитині, що емоції можна виражати  інакше.

Дозволені лайки

Запропонуй дитині забавні замінники лайливих слів, які не тільки допоможуть висловити обурення, але і дозволять згладити ситуацію, або навіть посміятися над нею.

У цій статті ми не розглядали ситуації, коли часте використання лайливих слів може свідчити про патологію. У такому випадку дитині може знадобитися допомога невролога і комплекс заходів щодо зміни емоційного фону в сім'ї.

За матеріалами: Новини сьогодні
06-07-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11330

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]