Головна » 2016 » Липень » 9 » Цікаві факти про зникаючу родзинку Тячівщини - Солотвино йде під землю

Цікаві факти про зникаючу родзинку Тячівщини - Солотвино йде під землю

Солотвино йде під землю. Його підмиває вода, яка заповнює старі соляні шахти і вимиває під землею гігантські пустоти, здатні поглинути все селище.

Та попри цього у курортній зоні Тячівщини завжди людно, і починаючи з травня тут відкрито сезон лікування та відпочинку. Але, чи з роками все таки Закарпаття втрачає свою родзинку, спробували з'ясувати журналісти Тyachivnews.

Екскурс з історії

В середні віки Солотвино було основним постачальником солі до країн Західної Європи. Сіль туди доставляли, як казали місцеві мешканці Соляним шляхом. В ті часи уздовж цього шляху було побудовано левову частку усіх замків Закарпаття.

Зараз Солотвино відоме, передусім, як лікувально – оздоровчий курорт. З 1968 тут практикують лікування астми та інших захворювань дихальних шляхів в спеціальних палатах, розташованих на глибині понад 200м. В 1976 р. було побудовано Українську республіканську алергологічну лікарню, яка успішно працює до тепер. Щорічно влітку сюди приїжджає багато туристів, щоб полежати в солених озерах, куди ропа (насичена солями вода) потрапляє безпосередньо з шахти. Саме полежати, тому що вода саме виштовхує людину на поверхню, що створює ефект невагомості.

Літня Мекка для українців на Тячівщині

Сьогодні, у Солотвині є кілька озер: з прісною водою, із солоною водою і з йодованою. Якщо солоні озера корисні всім, то в йодованій воді далеко не кожному можна купатися. Тут не зашкодить консультація досвідчених фахівців.

Розчин солоних озер належить до високомінералізованих (30-32 г/л), слабколужних, хлоридно-натрієвих лікувальних вод. У солоному розчині і палаговій грязі присутні рідкісні елементи: силіцій, цезій, бром, фтор, рубідій. Грязі дають позитивний ефект при лікуванні серцево-судинної системи, залишкових явищ флебітів та тромбофлебітів, органів рухового апарату, нервової системи, урологічних захворювань, псоріазу, шкірних, жіночих, чоловічих проблем, радикуліту, ревматизму, артриту, бронхіту, астми, алергії.

Відпочинок тут, прекрасно підходить і тим, у кого є проблеми зі здоров’ям, і просто бажаючим отримати море задоволення від вихідних або відпустки. Місцеві жителі так само привітні, як і природа Солотвино – саме тому проживання в приватному секторі таке популярне у відпочиваючих.

Найцікавіше запитання: які ціни? Тут, знайдеться відпочинок для кожного. Зазвичай, ціни для входу в басейн – від 50 до 70 грн., для дітей – 30 грн., стоянки автомобілів – 30 грн. доба. Також присутні майже на кожній базі відпочинку соляні кімнати. Унікальний мікроклімат благодатно діє на шкіру пацієнтів, що страждають лишаями й прищавістю. Крім використання як додаткової процедури при лікуванні безлічі захворювань, соляні печери допомагають також позбутися стресу й психічної напруги.

Трохи про обслуговування…

Приїжджаєш у сусіднє селище, а відчуваєш себе ніби ти турист, і то не на своїх рідній території. Чому так? Ще дорогою до Солотвино побачиш, що тут на кожному кроці люди, в яких представлення своїх інтересів: щодобово здаю будинок і тд.

Враховуючи те, що сюди їздять відпочивати передусім зі Львова, Києва та інших віддалених від Тячівщини місцевостей, а також випадки закордонних гостей, тому персонал досить вдало до таких туристів підготовлений. Майже на кожній базі відпочинку присутні грошові обмінники, приватні будиночки для проживання, котеджі та в деяких базах відпочинку і наметові містечка для любителів кемпінгу.
Також є прісне і солене озеро та озеро для ловлі риби. Тому можна сказати, що відпочинок в Солотвино є доступним для всіх категорій відпочиваючих. Ви зможете дуже просто вибрати собі будинок, керуючись змістом свого гаманця.

На кожні базі відпочинку присутній бар, де можна смачно посмакувати закарпатськими та угорськими стравами, ціни середні: каву тут випити можна до 25 грн., лимонад, ситро, квас – 15 грн., гаряча їжа на смак від 35 грн. Стосовно алкогольних напоїв, тут ціни коливаються від вибору від 15 і до 250грн.

Українська алергологічна лікарня в Солотвино - це спеціалізована установа, де проводиться комплексна діагностика та лікування хворих на бронхіальну астму, лікування астми та іж6нші хронічні неспецифічні захворювання органів дихання.

Це унікальний лікувальний заклад є першим на теренах колишнього СРСР по своїй методиці та ефективності лікування. Саме звідси починає відлік українська спелеотерапія, а пізніше вже було відкрито і Республіканську (Українську) алергологічну лікарнюж6, яка приймала пацієнтів з усієї країни та продовжує приймати і зараз, однак з тими методами лікування, як колись.

Як тільки заходиш в лікарню так і чутно запах смаженої їжі, тут не пахне лікарнею, тут ніби потрапив на базу відпочинку. Що не дивно, бабусі біля віконець продають лісові ягідки, грибочки та різні смаколики.

На жаль, стосовно методів лікування, ні про соляні кімнати, які зараз створені для спелеотерапії нам не вдалося дізнатись. Та з розповідей пацієнтів взнаєш, що шахти підземні закриті і умови для лікування припинені у звязку з санітарним станом. Тож хворі перебувають в спеціально-обладнаних соляних кімнатах, де головним лікувальним фактором є дрібнорозсіяний сольовий аерозоль.


За матеріалами: Новини сьогодні
09-07-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11265

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]