Головна » 2018 » Жовтень » 9 » Дані про сотні чиновників з угорськими паспортами перевіряє Закарпатська ОДА

Дані про сотні чиновників з угорськими паспортами перевіряє Закарпатська ОДА

Закарпатська ОДА перевіряє дані про сотні чиновників з угорськими паспортами

Закарпатська облдержадміністрація перевірить, чи дійсно фігурують державні службовці у списку власників угорських паспортів сайту "Миротворець".

Про це повідомив перший заступник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас, пише "Укрінформ".

Як зазначає Галас, інформацією, опублікованою "Миротворцем" важко оперувати, адже довести щось за цими даними у суді буде дуже важко.

"Ми не знаємо, звідки ці дані, і ми не можемо перевірити достовірність цієї інформації зі списку "Миротворця" щодо осіб, про яких там ідеться як про власників угорських паспортів, що перебувають на держслужбі.

Але в області перевірять дані списку "Миротворця" - це зробити легко за опублікованими прізвищами. Інша справа, що не всі люди зі списку "Миротворця" є держслужбовцями - деякі просто депутати, як, наприклад, пан Цебер - він є депутатом Ужгородської райради від БПП, а закон забороняє подвійне громадянство тільки для держслужбовців", - сказав Галас.

Він зазначив, що у списку "Миротворця" зустрічається ім'я чиновника, якого в 2016 році голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль звільнив із посади начальника управління освіти Берегівської РДА - нібито саме через факт виявлення у нього угорського паспорта.

"Мова про Ласло Лендєла. У 2016 році, коли набув чинності закон про заборону подвійного громадянства для держслужбовців, він був звільнений із посади наказом Москаля. Це був єдиний на Закарпатті прецедент звільнення через подвійне громадянство, наразі Лендєл ще судиться, наскільки мені відомо, хоче відновитися на посаді. Він, до речі, лишається діючим помічником Івана Балоги, народного депутата. Ми тоді давали номер його угорського паспорта серії ВН №1379502, оформленого на прізвище Lengyel Laszlo, 04.09.1972 року народження. Якщо номери збігаються із вказаними на сайті Миротворця, то опублікована там інформація — достовірна", - додав Галас.

Напередодні проект "Миротворець" опублікував список із 313 закарпатців, держслужбовців та чиновників місцевого самоврядування, які нібито є власниками угорських паспортів. Раніше в базі "Миротворця" опинився міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сійярто. Він вважає, що за цим стоїть президент України Петро Порошенко.

Перед цим Сійярто заявив, що після того, як в базу сайту "миротворця" потрапили особисті дані 4 місцевих депутатів і заступника мера міста Чоп - власників угорських паспортів - Угорщина "заступиться за права кожного члена угорської громади на Закарпатті".

Як повідомлялося, у відносинах України та Угорщини почалася нова криза. До цього призвело відео з церемонії прийняття закарпатських жителів до громадянства, яка проходила в консульстві в Береговому. На відео консул закликав закарпатців приховувати своє громадянство від української влади. Україна оголосила консула Угорщини в місті Берегово персоною нон-грата. З Угорщини з посольства в Будапешті висилали українського дипломата Дмитра Керечанина.


За матеріалами: Новини сьогодні
09-10-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1610

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]