Головна » 2018 » Грудень » 29 » Дав рецепт, як можна повернути українців з-за кордону словацький реформатор

Дав рецепт, як можна повернути українців з-за кордону словацький реформатор

Словацький реформатор дав рецепт, як можна повернути українців з-за кордону

Українці виїжджають за кордон, бо не мають довіри до майбутнього. Люди повернуться, коли будуть бачити, що є умови для покращення ситуації. І це пов’язано з продовженням і пришвидшенням реформ.

Про це в ефірі програми FACE2FACE з Тетяною Даниленко на телеканалі ZIK заявив голова Стратегічної групи радників при уряді України Іван Міклош.

Відповідаючи на запитання ведучої про те, що робити з відтоком українців за кордон, адже ми можемо зіткнутись з тим, що в Україні немає робочої сили, якою ми можемо конкурувати на світових ринках, пан Міклош погодився, що це може бути проблемою.

«Якби я міг відповісти одним словом, я б сказав, що справа у довірі до майбутнього. Більшість людей, які виїжджають, хочуть повернутись, але тільки тоді, коли вони будуть бачити перспективу кращого життя. Я не кажу кращого життя в Україні ніж, наприклад, в Польщі, але кращого життя в майбутньому», – зазначив Міклош.

За його словами, люди повернуться, коли вони будуть бачити, що є умови для того, щоб ситуація покращувалась. І це пов’язано зі зростанням економіки, а значить і з реформами. Це не теорія, так відбулось в Ірландії і Словаччині.

«Коли Ірландія була дуже бідною країною, в 70-80 роки, багато ірландців виїжджало за кордон. Потім там почалися реформи, ріст економіки був 7-9%, і багато ірландців повернулось. Потім вже не вистачало людей, і Ірландія почала впускати людей із Польщі, Словаччини і Чехії. Це запрацювало також у Словаччині. Наприклад, багато молоді зі Словаччини навчалися в чеських університетах. Коли не було реформ і не було перспективи, більшість із них не повернулася, але після того, як почались реформи, люди почали повертатись», – пояснив голова Стратегічної групи радників при уряді України.

Пан Міклош підсумував, що люди повернуться тільки тоді, коли матимуть довіру до майбутнього. Коли ріст економіки буде 6-7%, ситуація буде покращуватися, і багато людей повернеться.

«Я раджу, перш за все, продовжувати робити реформи і пришвидшувати їх. І саме в тих областях, які являються головними перешкодами для того, щоб швидко досягнути високого стійкого росту. Тому що високий стійкий ріст дуже важливий для кращого життя, нових робочих місць, кращих зарплат і нових можливостей для людей», – пояснив гість програми.

Нагадаємо, що згідно з опитуванням, проведеним Центром Разумкова 63% українців не планують виїжджати за кордон. Ще 13% респондентів висловили намір виїхати на тимчасове проживання і повернутись, коли ситуація у країні поліпшиться, 7% готові виїхати на постійне проживання, інші не визначилися з відповіддю.


За матеріалами: Новини сьогодні
29-12-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1544

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]