Головна » 2013 » Червень » 25 » Де можна безпечно купатися на Закарпатті

Де можна безпечно купатися на Закарпатті

На території Закарпатської області функціонує 8 офіційних (оформлених документально) місць масового відпочинку населення на водних об’єктах.

Серед них:

в м.Виноградів (1):
Зона відпочинку «Чорна гора», урочище «Виннички»;

в Берегівському районі (3):
«Шош – то» с. Косонь ТОВ «Берег-Кочік» та ТОВ «Насвіт»,
Пляж «Бумеранг» с. Дийда, ТОВ «Бумеранг»;
«Береги – то» с. В. Береги, ТОВ «Берег – Тур»;

в Тячівському районі (3):
Туристично-рекреаційна зона відпочинку «Едем», смт. Теребля;
Зона відпочинку ТОВ «Спелеоцентр», смт. Солотвино;
База відпочинку ТОВ «Палсір» смт. Солотвино;

в Хустському районі (1):
Зона відпочинку на озері «Силоамська купальня», с. Шаян, ур. Вагов .

Місця масового відпочинку на воді повинні бути облаштовані джерелом водопостачання (питні фонтанчики, або інші пристосування), вбиральнями, кабінками для переодягання, мають бути рятувальні станції, пункт надання медичної допомоги, облаштована територія і почищене дно водойми.

Держсанепідслужбою області здійснюється лабораторний контроль за станом поверхневих водойм у найбільш поширених місцях купання населення. В літній період кожні 10 днів досліджується вода за мікробіологічними показниками та щомісячно за санітарно-хімічними показниками.

Так, станом на 10.06.2013 року за мікробіологічними показниками було досліджено 32 взірці води, з них 3 (9,4%) взірці не відповідали вимогам санітарних норм, за санітарно-хімічними показниками було досліджено 21 взірець, 1(3,7%) - не відповідав санітарно-гігієнічним вимогам.

Держсанепідслужба Закарпатської області продовжує відповідну профілактичну роботу.
Відпочинок поблизу водоймищ – якщо не основний, то досить популярний вид дозвілля у літній період року. Тож радимо усім відпочивальникам сумлінно ставитися до правил безпеки на воді та власного життя.

Під час відпочинку на воді, з метою недопущення інфекційних та інших захворювань, слід дотримуватись встановлених гігієнічних вимог, загальноприйнятих правил поведінки та пам’ятати про наступне:

випадкове заковтування води водойми або недотримання правил особистої гігієни загрожує виникненням гострих кишкових інфекцій, лептоспірозу;
внаслідок тривалого перебування на сонці можливе перегрівання організму та виникнення теплового або сонячного удару;
довготривале перебування у воді може призводити до переохолодження організму та виникнення застудних захворювань.
Плавання - один з найприємніших видів активного відпочинку. Легені працюють краще, калорії згорають швидше, а мускулатура розвивається ефективніше. Для підтримання хорошої фізичної форми, сильного імунітету рекомендується відвідувати басейн регулярно.
На території Закарпатської області функціонує 25 об’єктів, до інфраструктури яких входять купально-плавальні басейни: м. Ужгород – 8; Ужгородський район - 2; м. Мукачево – 2; Хустський район – 6; Виноградівський район – 2; Міжгірський район – 1; Берегівський район – 4.

При проведенні перевірок функціонуючих об’єктів, до складу яких входять купально-плавальні басейни, Держсанепідслужбою звертається увага на створення умов для дотримання правил особистої гігієни, санітарно-технічний стан побутових приміщень, стан чаші басейну, знезаражування води, забезпечення належного режиму рециркуляції, фільтрації та оновлення води басейну, відбираються взірці води з чаш басейну для проведення лабораторних досліджень за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Можливо, деяким протипоказанням відвідування басейну можна вважати надмірно хлоровану воду, але подібний запобіжний засіб допомагає уникнути розмноження шкідливих бактерій. Правильно підібрана екіпіровка для відвідування басейну, обов'язкова наявність спеціальних окулярів, допоможуть уникнути негативних наслідків.

Після закінчення тренування потрібно змити з себе хлоровану воду під душем, використовувати зволожуючі креми для тіла. Не варто плавати на ситий шлунок і в стані алкогольного сп'яніння. Надзвичайно корисно після відвідування басейну відпочити, розслабитися.
Регулярне відвідування басейну є незрівняним ні з чим задоволенням, що приносить виняткову користь тілу і душі. Приємного вам відвідування басейну!

Головний спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу облСЕС О.Бобруйко.





За матеріалами: Новини сьогодні
25-06-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11430

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]