Головна » 2018 » Березень » 2 » Де опинилося Закарпаття - екорейтинг областей

Де опинилося Закарпаття - екорейтинг областей

В деяких областях України екологічна ситуація не сумісна зі здоровим життям.

Про це свідчить екологічний рейтинг, зроблений Фокусом.

Екологічна ситуація кожної області оцінювалася за 6 показниками: викиди в атмосферу забруднюючих речовин; скидання стічних, шахтно-кар'єрних і колекторно-дренажних вод; частка питної води, яка за якістю не відповідає стандарту; створення особливо небезпечних відходів I-III класів (неонові лампи, батарейки, кислоти тощо); концентрацію нітратів у ґрунті; а також середньорічну дозу радонового опромінення, одержуваного людиною, що 80% часу проводить у приміщенні.

Була зроблена спроба провести паралель між вищезазначеними даними і двома показниками, які стосуються здоров'я людини: кількістю злоякісних новоутворень та середньою тривалістю життя загалом для чоловіків і жінок.

Як результат, найбільш небезпечними для здоров'я виявилися Дніпропетровська, Запорізька та Донецька області, найбільш безпечними - Чернівецька, Закарпатська та Волинська.

За словами екологів, українці, які проживають на Українському кристалічному щиті - насамперед у Кіровоградській та Дніпропетровській області - отримують підвищену дозу радонового опромінення. На Рівненській АЕС не передбачений проектом ставок-охолоджувач, з-за чого станція змушена використовувати води річки Стир, в якій час від часу екологи фіксують радіоактивний тритій. Якщо для України вміст тритію у воді не повинен перевищувати 30 тис. Бк/л, то у країнах ЄС допустима концентрація цього радіонукліду складає 100 Бк/л.

Примітно, що українські екологи не змогли надати необхідні дані щодо забруднення води і грунту, в тому числі і радіонуклідами. Деякі відкрито визнавали недосконалість існуючої системи моніторингу і зазначали, що за наявними даними ніяких узагальнень робити не можна. За словами експерта Національного екологічного центру України Віктора Мельничука, система моніторингу не працює належним чином останні десять років.
«То бензину немає, щоб поїхати і взяти проби, то кадрів, - нарікає він. - Крім того, прив'язка до гранично допустимим нормам забруднення, що прийнято в Україні, - хибний шлях оцінки стану навколишнього середовища. Приміром, зараз екологи визначають, грубо кажучи, скільки дафній або личинок риб загине при тій чи іншій концентрації шкідливих речовин у воді, не беручи до уваги ситуацію в екосистемах, якість води, її здатність до самоочищення, відмінності від початкового стану».
Центральна геофізична обсерваторія у 2016 році перевірила на наявність нітратів грунт у тринадцяти областях України, у 2014-му досліджувала лише одну область, а до цього, в 2010-му - ще чотири.

З радіацією ще гірше. На територіях, прилеглих до уранових шахт Кіровоградщини, заміри рівня радіації не роблять. В Україні також немає актуальних карт забруднення територій радіоактивними цезієм і стронцієм. Єдину карту радіаційної активності з потужністю експозиційної дози гамма-випромінювання надає Центральна геофізична обсерваторія України. «Оскільки гамма-випромінювання розподіляється більш-менш рівномірно по всій Україні (за винятком Чорнобильської зони та кількох районів на півночі Житомирської області) і до того ж постійно змінюється, ніяких серйозних висновків на підставі цієї картки зробити не можна», - запевняє заступник начальника відділу радіаційного екологічного контролю обсерваторії Жанна Лук'янова.

За наявності вичерпних даних щодо радіації, а також забруднення ґрунту і води Кіровоградська та Харківська область у рейтингу опустилися б нижче. Дослідження буде корисно українцям, які хочуть знати, яким повітрям вони дихають, яку воду п'ють і що може бути в тих продуктах, які вони їдять.

1 Чернівецька область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 3,2 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 42 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,25%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 0,1 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2014) - 2 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 267

Середня тривалість життя (2015 рік) - 73 роки*

Буковина не має екологічних проблем, з якими стикаються великі промислові області. Місцеві екологи нарікають лише на шкоду безконтрольного вирубування карпатських лісів і незаконного видобутку гравію з гірських річок. Підприємства Чернівецької області створюють найменшу кількість небезпечних відходів в Україні і найменше викидають в атмосферу шкідливих речовин. Основні забруднювачі в області не металургійні гіганти, а жиркомбінат в Чернівцях, цегельний завод у Кіцманському районі і бетонний завод у Новодністровську. Воду найбільше забруднює КП "Чернівціводоканал".

2 Закарпатська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 4,4 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 32 млн куб. м
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 2,5 тис. т
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 235

Середня тривалість життя (2015 рік) - 70,7 років

В Закарпатській області, де немає великих підприємств, а значна частина території покрита горами, найкраща екологічна ситуація в Україні. Тут фіксують найменшу кількість онкозахворювань, область скидає в річки найменше стічних вод, а обсяги викидів шкідливих речовин в атмосферу одні з найнижчих в Україні. Між тим, в селі Рокосово Хустського району вже не перший рік чекають на утилізацію або вивезення за межі населеного пункту близько 200 тонн токсичних відходів, до складу яких входить симазин, атразин, прометрин і інші отруйні речовини.

3 Волинська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 4,7 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 44 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту(2014 рік) - 0,04%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 0,6 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015) - 5 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 275

Середня тривалість життя (2015 рік) - 71,5 років

За даними обласного управління статистики, торік обсяги викидів шкідливих речовин в атмосферу на Волині склали 47,4 тис. тонн, третина яких припадає на філію підприємства "Львівгазтранс" у Ковелі. Через велику кількість автотранспорту у Луцьку зафіксовано підвищений вміст у повітрі формальдегіду, фенолу і діоксиду азоту. Більше третини переповнених полігонів твердих побутових відходів області «випускають» небезпечний біогаз, шкодячи здоров'ю жителів довколишніх міст і сіл.

4 Тернопільська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 8,5 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 32 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,16%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 11,1 тис. т
? Середньорічна доза радонового опромінення - 3,1 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 311

Середня тривалість життя (2015 рік) - 73,4 років

Тернопільська область - національний лідер за тривалістю життя. У регіоні немає великих промислових підприємств, близько 80% шкідливих викидів в атмосферу припадає на метан, який набагато менш шкідливий для здоров'я, ніж тверді частинки та неметанові легкі органічні сполуки, які виробляють машинобудівні та металургійні заводи промислових областей. За даними Мінекології, найбільше шкоди атмосфері області завдає Тернопільське лінійне управління магістральних газопроводів і Гусятинська газокомпресорна станція, а основними забруднювачами води виступають комунальні підприємства, на частку яких припадає близько 80% шкідливих викидів.

5 Івано-Франківська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 223,9 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 58 млн куб. м
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 3,3 тис. т
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 278

Середня тривалість життя (2015 рік) - 73,2 років

Найбільше шкідливих викидів в області продукує Бурштинська ТЕС, яка працює на вугіллі: майже 200 тис. т забруднюючих речовин у 2016 році. У другого за обсягом викидів забруднювача області, Калуської ТЕЦ, показники вдвічі нижче. Ці дві станції у 2016 році викинули у повітря більше шкідливих для здоров'я відходів, ніж Харківська, Одеська, Хмельницька, Сумська, Миколаївська, Кіровоградська, Рівненська, Житомирська, Херсонська, Тернопільська, Волинська, Закарпатська і Чернівецька області разом узяті. Друга серйозна проблема Прикарпаття - зношені і застарілі мережі комунальних підприємств. Тільки "Тлумач-водоканал" щороку скидає в притоку Пруту, річку Тлумачик, близько 130 т забрудненої шкідливими для здоров'я речовинами води.

6 Хмельницька область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 18,3 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 43 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,07%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 0,5 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 4 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 373

Середня тривалість життя (2015 рік) - 71,8 року

На Хмельниччині налічується майже 2100 підприємств, які викидають у повітря шкідливі речовини. Більшість виробництв працює у сфері машинобудування та металообробки, забезпечуючи 55% всіх шкідливих викидів в області. Найбільше забруднює навколишнє середовище цементний завод у Кам'янець-Подільському. В обласному центрі концентрація діоксиду азоту у повітрі перевищує гранично допустимі норми у 7 разів.

За даними департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації, у водоймах рибогосподарського призначення області вміст міді перевищує гранично допустимі концентрації у 4,9 рази, марганцю - в 3,1 рази, нітритів - у 3,5 рази, шестивалентного хрому (найбільш небезпечного для здоров'я людей) - у 3,7 рази. Найгірша ситуація склалася у басейні Південного Бугу. Рекордсменом у забрудненні води стало комунальне підприємство селища Летичів. Негативно впливають на чистоту води і 16 цукрових заводів області. Найбільш складна екологічна ситуація склалася у Кам'янець-Подільському, Хмельницькому, Нетішині, Дунаївцях та Волочиську.

7 Рівненська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 10,2 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 60 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014) - 0,07%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 0,8 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 14 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 3,1 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 251,4

Середня тривалість життя (2015 рік) - 71,35 років

В області працює 257 підприємств, які мають дозвіл на викиди в атмосферу шкідливих речовин. Це у 14 разів менше, ніж, приміром, на Донеччині. А кількість шкідливих викидів у Рівненській області у 11 разів нижче, ніж в середньому в Україні.

Однак на Рівненщині низька якість питної води, а показник концентрації нітратів у землі в два рази вище середнього значення в Україні. Основний забруднювач навколишнього середовища - виробник мінеральних добрив "Рівнеазот", що викидає в атмосферу майже 3 тис. т шкідливих речовин у рік. Крім того, у відвалах підприємства накопичилося 15,4 млн т фосфогіпсу - відходів від виготовлення фосфорної кислоти. Дренажні води з відвалу забруднюють річку Горинь, концентрація важких металів в якій у багато разів перевищує гранично допустимі значення.

З 27 сміттєзвалищ і полігонів побутових відходів три - Рівненський, Варашский і Дубенський - переповнені.

8 Житомирська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 9 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 70 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,02%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 0,7 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2010 рік)- 6 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 326

Середня тривалість життя (2015 рік) - 69,6 року

На Житомирщині найбільш несприятлива радіаційна обстановка, якщо не вважати зони відчуження у Київській області. За даними Національної комісії з радіаційного захисту населення, зонами радіоактивного забруднення в області вважаються 145 населених пунктів у 7 адміністративних районах області: Ємільчинському, Коростенському, Лугинському, Малинському, Народицькому, Овруцькому, Олевському. Крім того, в Чуднівському районі є радіоактивний могильник. Можливо, саме із-за підвищеної радіації у Житомирській області найнижча в Україні тривалість життя.

Дозвіл на викид забруднюючих речовин в атмосферу має 2141 підприємство області.
Основні забруднювачі повітря: Бердичівський газопровід, скинув протягом минулого року 181 т оксиду азоту, овочевий комбінат "Станишівка" та деревообробне підприємство "Вівад 09".

9 Харківська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 53,4 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 292 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) -0,02% ? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 74,5 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2010 рік) - 3 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв ? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 340

Середня тривалість життя (2015 рік) - 71,15 рік

Харківська область входить у трійку лідерів за створенням небезпечних відходів. Місцеві екологи вважають забруднення промисловими підприємствами грунту і води однією з найбільш серйозних загроз навколишньому середовищу. Влітку 2016 року екологи повідомляли про значне забруднення нафтопродуктами річки Студенок, що входить в басейн Сіверського Дінця, до якого також скинула великий обсяг забруднюючих речовин Зміївська паперова фабрика.

Особливо небезпечні - місцеві сміттєзвалища, що займають сукупно 271 га. З 60 звалищ Харківщини 23 не відповідають нормам, 6 перевантажені і тільки 2 мають дозволи на роботу. Повітря забруднюють 678 підприємств, що викинули у 2016 році 53 тис. т шкідливих речовин.

10 Луганська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 115,2 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 83 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту (2014 рік) - 0,18%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 2,5 тис. т
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2013 рік) - 344

Середня тривалість життя (2013 рік) - 70,77 року

Об'єктивну інформацію про екологічну ситуацію в області зібрати важко: безліч підприємств, що забруднюють навколишнє середовище, знаходяться на окупованій території і не звітують про свою діяльність. Під контролем української влади залишилися дві теплоелектростанції: вугільна у місті Щастя і газомазутна у Сєвєродонецьку. До війни вони вважалися основними забруднювачами повітря в області, викидаючи в атмосферу тонни токсичних речовин.

Шахти Луганська забруднюють річку Сіверський Донець високомінералізованими шахтними водами. Із-за застарілого очисного обладнання стічні води часто потрапляють у річки, озера і навіть у водопровідні мережі.

11 Львівська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 102,4 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 220 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,03 % ? Створення відходів I-III класів (2015 рік)- 1,5 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2010 рік)- 17 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв ? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 340

Середня тривалість життя (2015 рік) - 73,3 року

Основний забруднювач повітря на Львівщині - Добротвірська ТЕС. У 2015 році станція викинула в атмосферу 40,6 тис. т шкідливих речовин - на 3 тис. т більше, ніж у 2014-му. Одним з найбільш небезпечних підприємств області фахівці вважають Раздільське державне гірничо-хімічне підприємство "Сірка". Згідно з перевіркою, підприємство скидало у Дністер воду, в якій гранично допустимі норми фосфатів були перевищені у 22 рази, заліза - у 13 разів, цинку - у 20,5 разів, марганцю - у 8 разів.

12 Сумська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 17,5 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 49 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) -0,05%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 100,4 тис. т
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 424

Середня тривалість життя (2015 рік) - 71,2 рік

Одне з найбільш небезпечних підприємств області - "Сумихімпром", яке виробляє сірчану кислоту, мінеральні добрива і сульфати. Підприємство генерує небезпечні відходи, кількість яких у сховищах обчислюється сотнями тисяч тонн. Найбільш шкідливі для здоров'я людини - фосфогіпс і шлам. З радянських часів у 13 районах області в неналежних умовах зберігаються понад 500 тонн заборонених до використання агрохімікатів, забруднюючи воду і грунт.

Через інтенсивний видобуток газу в Охтирському, Лебединському, Роменському та Липоводолинському районах, а також із-за масового самовільного буріння водних свердловин виснажуються підземні води, що загрожує екологічною катастрофою.

13 Миколаївська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 15,8 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 77 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,03%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 62,6 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 3 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 381

Середня тривалість життя (2015 рік) - 70,3 років

Через багаторічну активну роботу машинобудівних і суднобудівних заводів в області склалася складна екологічна ситуація. З понад тисячі підприємств, які забруднюють повітря регіону, Міністерство екології та природних ресурсів виділяє три самих великих: підприємство з виробництва будматеріалів "Югцемент", яке викидає в атмосферу сполуки азоту і оксиду вуглецю, Миколаївське лінійне управління магістральних газопроводів та КП "Миколаївгаз", які забруднюють повітря метаном.

За продукуванням особливо небезпечних відходів Миколаївщина займає четверте місце в Україні. В області розташовано 368 сміттєвих звалищ, сукупна площа яких становить понад 100 га.

14 Вінницька область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 134,7 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 70 млн куб. м
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 0,4 тис. т ? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 10 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 4,8 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 365

Середня тривалість життя (2015 рік) - 72 роки

Головне джерело забруднення повітря у Вінницькій області - Ладижинська ТЕС, яка працює на вугіллі. У 2015-му викиди ТЕС в атмосферу склали 78,5 тис. т - більше половини від загальних викидів в області. ТЕС забруднює навколишнє середовище твердими частинками, метаном, оксидами азоту та вуглецю. Крім того, при станції зберігається близько 27 млн т токсичної золошлакової суміші.

У 2015-му, порівняно з попереднім роком, в області спостерігалось більш інтенсивне забруднення гідросфери: разом зі стічними водами у річки і озера потрапило на 100 т більше нітратів, на 575 т більше хлоридів і на 43 т більше органічних сполук. За даними екологів, найбільшої шкоди водам області завдали комунальні підприємства. У семи районних центрах області очисні споруди працюють незадовільно, а у п'яти - взагалі відсутні.

15 Кіровоградська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 14,2 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 43 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,03%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 6,5 тис. т
? Середньорічна доза радонового опромінення - 4,8 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 465

Середня тривалість життя (2015 рік) - 70,3 року

Незважаючи на те, що за більшістю показників Кіровоградська область виглядає екологічно безпечним регіоном, середня тривалість життя тут значно нижче, ніж у інших областях, а по кількості злоякісних новоутворень область займає перше місце в Україні.

Одна з причин - розташування у зоні Українського кристалічного щита, що вирізняється підвищеним радіаційним фоном. Поклади уранової руди на Кіровоградщині - найбільші в Європі. Як результат, концентрація урану у підземних водах Кіровоградській області майже у 10 разів вище, ніж, приміром, у Закарпатті. Тільки Побузький феронікелевий комбінат у 2016 році викинув в атмосферу 3,7 тис. т шкідливих речовин - більше, ніж всі підприємства Чернівецької області.

16 Херсонська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 8,9 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 74 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) -0,02%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 46,6 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік)- 5 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 5,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 375

Середня тривалість життя (2015 рік) - 70 років

Херсонська область - у трійці лідерів за дозою радонового опромінення, яке може призводити до раку легенів, і, як наслідок, у трійці областей з найкоротшою тривалістю життя. За кількістю онкологічних захворювань Херсонщина займає шосте місце в Україні.

За даними Міністерства екології та природних ресурсів, повітря області забруднюють майже 500 підприємств. Найбільшої шкоди атмосфері завдає Херсонське лінійне виробниче управління магістральних газопроводів, яке викидає понад 840 тис. т шкідливих речовин у рік. Друге місце за кількістю шкідливих викидів займає Херсонський нафтопереробний завод - 500 тис. т у рік.

Орні землі Херсонської області часто використовують нераціонально, і вони поступово виснажуються.

17 Полтавська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 55,6 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 96 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,04%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 52,5 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік)- 5 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 373

Середня тривалість життя (2015 рік) - 71,2 року

На території області знаходиться 26 родовищ нафти, інтенсивний видобуток якої ведеться протягом останніх сімдесяти років. Через це річки і озера забруднені нафтопродуктами, фенолами та іншими шкідливими речовинами. Проблема настільки велика, що села, які знаходяться в районі нафтових промислів, найчастіше користуються тільки привозною питною водою - нафтовим компаніям дешевше постачати воду в села і платити компенсацію сільрадам, ніж інвестувати в очисні споруди. У 2016 році компанія "Укртатнафта" виплатила місцевим жителям близько 1,5 млн грн. "Укртатнафта" лідирує і за забрудненням повітря в області, викидаючи в атмосферу 11,2 тис. т шкідливих речовин у рік. На другому місці з невеликим відривом - Полтавський ГЗК. А лідером за забрудненням річок і озер черговий залишається КП "Миргородводоканал", на яке припадає близько 45% усіх шкідливих стоків області.

18 Одеська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 26,1 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 184 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,02%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 3,4 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 10 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 4,8 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 351

Середня тривалість життя (2015 рік) - 70,4 років

Ставши великим промисловим центром, Одеська область не інвестувала в очисні споруди, через що практично щорічно виявляється у центрі чергового скандалу з отруєнням місцевих жителів і відпочивальників.

За даними Міністерства екології та природних ресурсів, найбільш потенційно небезпечними підприємствами для водних багатств регіону є «Інфоксводоканал», «Котовськводоканал» та Ізмаїльський целюлозно-картонний комбінат. Всього у 2016 році водні ресурси забруднювало 121 підприємство. У джерела інфекції перетворюються і змілені у результаті людської діяльності людини одеські лимани, які поступово заповнюються сміттям, загиблою рибою і рослинами.

У 2016 році підприємства області збільшили шкідливі викиди в атмосферу на 12%. Найбільш небезпечний у цьому відношенні Одеський припортовий завод, на частку якого припадає 80% шкідливих викидів всій області. За даними Центральної геофізичної лабораторії, в Одесі найгірше в Україні повітря після Кам'янського (Дніпропетровська область).

19 Чернігівська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 33,9 тис. т
? Скидання стічних вод - 85 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,06%
? Створення відходів I-III класів - 0,7 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 8 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 3,9 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення - 371

Середня тривалість життя - 70,2 років

Чернігівська ТЕЦ, яка працює на вугіллі, найбільше забруднює повітря області. На її частку припадає 90% шкідливих викидів всього Чернігова. Основним забруднювачем гідросфери регіону є КП "Господар", яке займається водопостачанням у Варвинському районі області. Влітку 2015 року Державна санітарно-епідеміологічна служба у Чернігівській області визнала, що через промислові викиди шкідливих речовин вода у семи річках регіону не відповідає санітарним нормам. А в липні 2016 року екологи зафіксували сильне забруднення річки Остер, в якій концентрація заліза перевищувала допустимі норми у 10 разів, амонію - у 3 рази, фосфатіонів - вдвічі.

20 Черкаська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 57,5 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 124 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,03%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 0,7 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 17 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 5,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 391

Середня тривалість життя (2015 рік) - 72 роки

За даними Міністерства екології, в області понад 400 екологічно небезпечних підприємств. Повітря найбільше забруднюють компанія "Азот", що виробляє азотні добрива, "Черкаське хімволокно", а також «Миронівська птахофабрика». Каналізаційні системи та очисні споруди Черкаської області сильно зношені і давно потребують реконструкції. Згідно з даними Держекоінспекції, у 26 з 32 підприємства області, які скидають воду у річки Черкащини, було зафіксовано перевищення гранично допустимих норм за вмістом у воді азоту, сульфатів, хлоридів, нітратів і нафтопродуктів.

21 Київська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) -78,1 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 680 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,03%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 16,8 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 8 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 2,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 359

Середня тривалість життя (2015 рік) - 69,9 року

За даними Мінекології, головні забруднювачі повітря в області - машини (тільки в Києві на 1 тис. чоловік припадає 353 автомобіля), які дають близько 60% від усіх шкідливих викидів регіону. Найбільш забрудненим районом Київщини екологи вважають Обухівський: в ньому знаходиться Трипільська ТЕС, яка працює на вугіллі. У 2016 році станція викинула в атмосферу 55,4 тис. т забруднюючих речовин, що становило майже третину всіх викидів області. В самому Києві норми вмісту в повітрі діоксиду сірки, оксиду вуглецю і діоксиду азоту, як правило, перевищені.

Найнеблагополучніше місце у Київській області - зона відчуження навколо Чорнобильської АЕС, забруднена радіоактивними цезієм і стронцієм.

22 Донецька область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 917,6 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 846 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 0,28%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 119,3 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 1 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 4,8 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2013 рік) - 349,8

Середня тривалість життя (2013 рік) - 70,3 років

Донецька область лідирує за забрудненням атмосфери. Підприємства регіону викидають в повітря стільки ж, скільки решта України за винятком Дніпропетровської та Запорізької областей. На Донеччині налічується понад 3,5 тис. підприємств, що викидають у повітря шкідливі речовини. Це в півтора рази більше, ніж у Вінницькій області, і втричі більше, ніж у Київській. Найбільш "шкідливі" для здоров'я - місцеві вугільні ТЕС: Слов'янська, Курахівська, Вуглегірська, Зуївська та Старобешівська. Ще один з основних забруднювачів регіону - Маріупольський металургійний комбінат: у 2016 році підприємство скинуло в Азовське море 538,5 т забрудненої води. Область лідирує і у створенні особливо небезпечних відходів.

23 Запорізька область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 193,7 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 955 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) -0,24%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 19 тис. т
? Концентрація нітратів у ґрунті (2015 рік) - 8 мг/кг
? Середньорічна доза радонового опромінення - 5,2 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 376

Середня тривалість життя (2015 рік) - 71 рік

Область лідирує за рівнем забруднення водних ресурсів. За даними Держстату, у 2016 році в річки і озера регіону потрапило 955 млн куб. м шкідливих речовин - це майже п'ята частина від скинутих стоків у всій країні. Основний забруднювач води - меткомбінат "Запоріжсталь". Тільки сірчаної кислоти підприємство скидає по 75 т на рік. А через викидів таких промислових гігантів, як Дніпроспецсталь, Запоріжкокс, Укрграфіт і Запоріжабразив, концентрація шкідливих речовин у повітрі перевищує допустиму у 2,5 рази. Запорізька ТЕС, яка працює в основному на вугіллі, у 2016 році викинула у повітря 103,2 тис. т забруднюючих речовин - більше, ніж вся Львівська область. Радіоактивними цезієм і стронцієм забруднені два райони області: Кам'янсько-Дніпровський та Запорізький.

24 Дніпропетровська область

? Викиди в атмосферу забруднюючих речовин (2015 рік) - 723,9 тис. т
? Скидання стічних вод (2015 рік) - 751 млн куб. м
? Частка питної води, що не відповідає стандарту, (2014 рік) - 1,6%
? Створення відходів I-III класів (2015 рік) - 54,3 тис. т
? Середньорічна доза радонового опромінення - 3,1 МЗв
? Кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення (2015 рік) - 374

Середня тривалість життя (2015 рік) - 69,9 року

Дніпропетровська область - один з найбільших промислових центрів Європи, де зосереджені відразу кілька гігантських металургійних комплексів. Більшість технологічних процесів побудовані так, що робота підприємств неможлива без забруднення навколишнього середовища. Наприклад, добуваючи залізну руду, компанії, які працюють у Криворізькому басейні, щороку скидають у притоку Дніпра, річку Інгулець, 10-12 млн куб. м неочищених високомінералізованих шахтних вод, в яких концентрація іонів хлору, натрію, калію, магнію і кальцію в рази перевищує гранично допустимі значення.

Техногенний фактор позначається на здоров'ї людей: тривалість життя в Дніпропетровській області - найнижча в Україні після ураженої радіацією Житомирської області.

«У Дніпропетровській області не тільки висока природна радіація, а й промислова діяльність не сумісна зі здоровим життям», - кажуть екологи.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-03-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1687

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]