Головна » 2019 » Травень » 18 » Де закінчуються межі вашої земельної ділянки - закарпатцям до уваги

Де закінчуються межі вашої земельної ділянки - закарпатцям до уваги

Закарпатцям до уваги: де закінчуються межі вашої земельної ділянки

Маєте земельну ділянку? Точно не знаєте, де у вас межа? А сусід претендує на ваш законний метраж? Як добитися справедливості?

На запитання відповідає державний виконавець, голова Союзу юристів м.Ужгород Віталій Дупин.

- Питання розмежування земельної ділянки визначається Земельним кодексом України. Межі земельних ділянок встановлюються при проведенні землевпорядних робіт. На рахунок сусідів і меж в Земельному кодексі України законодавці прийняли розділ №17 “Добросусідство”, а саме статтею 106 визначено “Обов'язки щодо визначення спільних меж”

Власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними.

Види межових знаків і порядок відновлення меж визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин.

Витрати на встановлення суміжних меж несуть власники земельних ділянок у рівних частинах, якщо інше не встановлено угодою між ними.

Звичайно завжди у сусідів які під час проведення землевпорядних робіт поставили межові знаки виникає питання: “А чи не зайшов сусід з своїм городом на мої межі?”, а сама людина навіть точно і не знає де знаходяться ті межі земельної ділянки. В 2010 році Державне агентство земельних ресурсів України (Держземагенція) прияняла інструкцію в якій затвердила порядок встановлення меж земельної ділянки, а саме є 3 види затверджених межових знаків:

Вид перший - конструкція, яка складається з чотирьох деталей

Вид другий - металева труба діаметром 3-7 см висотою 80-100 см з привареною у верхній частині металевою пластиною для написів.

Вид третій - дерев'яний стовп діаметром не менше 10 см. висотою не менше 100 см з хрестовиною у нижній частині та верхньою основою 15х15 см і висотою 20 см, у верхній частині стовпа робиться виріз для написів.

Більш детальніше можна почитати в ІНСТРУКЦІЇ про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками.

Також для загальної інформації, ст. 109 Земельного кодексу України визначено, що якщо плодоносне дерево знаходиться на межі земельних ділянок то плоди дерева належать власником в рівних частинах!

Органи, на яких покладено завдання вирішення земельних спорів та додержання громадянами правил добросусідства, що цікавить нас безпосередньо, є органи місцевого самоврядування (ст. 158 Земельного кодексу України).

Сільська, селищна або міська рада, користуючись технічною документацією, розробленою землевпорядною організацією, забезпечує встановлення межових знаків. Самовільне встановлення меж є незаконним і карається штрафом. Відповідно до р. 17 ЗК України «Про добросусідство» власники земельних ділянок зобов'язані встановлювати межі між земельними ділянками з відома іншої сторони і з письмового дозволу місцевих органів самоврядування. Закріплення меж ділянки межовими знаками мусить відбуватися в присутності власників (користувачів) цієї та суміжних ділянок або уповноважених ними осіб. Повідомити про такі роботи власників суміжних ділянок фахівці-землевпорядники мають щонайменше за 5 робочих днів до початку робіт. Межові знаки повинні бути тільки ті, що визначені до користування Держземагенцією.

Встановлення знаків оплачують власники земельних ділянок, причому сусіди сплачують порівну за знаки на спільній межі.


За матеріалами: Новини сьогодні
18-05-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1604

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]