Головна » 2016 » Квітень » 28 » День культури зникаючого етносу чанґо відбувся у Берегові

День культури зникаючого етносу чанґо відбувся у Берегові

Минулої суботи, як і авансувалося заздалегідь, в Берегові відбувся День культури молдовських чанґо.

Йдеться не про Республіку Молдова, а про однойменну провінцію в Румунії, де в силу географічної ізоляції горами відокремлено проживає гілка етнічних угорців під назвою чанґо, повідомило beregovo.today.

Їх чисельність, за різними даними, коливається від 60 до 200 тисяч осіб, втім, в силу як тривалої асиміляційної політики часів диктатора Чаушеску, так і сучасних глобалізаційних тенденцій, цей народ невблаганно розчиняється, втрачає культуру, власний діалект угорської мови (з основою з давньоугорських слів), традиції предків, релігію (практично всі представники цього етносу є ревними католиками).

Тим важливішою є робота тих представників чанґо, котрі в несприятливих умовах (зокрема, влада Румунії офіційно не визнає цей етнос, і попри тиск ЄС, проводить послідовну політику його румунізації) намагаються зберегти хоча б основи своєї самобутності.

З цією метою творчі колективи чанґо презентують культуру свого народу за межами Румунії, і таким чином потрапили й до Берегова.

Тут, спочатку у дворі римо-католицької церкви, а потім і в приміщенні парафії відбулася низка заходів, зокрема, презентація книги дослідниці доктора Ністор Тінки, в якій вона розповідає про життя, традиції та походження чанґо. Були також виступи в традиційному одязі із піснями та танцями, а також дегустація вин з румунської провінції Молдова, пригощання учасників заходу традиційними бограчем та голубцями у виноградному листі.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-04-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11045

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]