Головна » 2013 » Березень » 1 » Динозаври насправді важили менше, ніж здається

Динозаври насправді важили менше, ніж здається

  Динозаври насправді важили менше, ніж здається

Динозаври, як тепер вважають вчені, змогли вирости такими великими, тому що «давні велетні були набагато легші, ніж здається».

Раніше вчені припускали, що підвищений вміст кисню в повітрі під час юрського періоду, можливо, допоміг динозаврам вирости великими, але геохімічні дані свідчать, що в повітрі в той час було стільки ж кисню, як сьогодні, якщо не трохи менше.

Однак тепер з'ясувалося, що однією з основних причин, яка дозволила деяким видам динозаврів вирости до таких величезних розмірів, лежить в незвичайній дихальній системі, що включає складну мережу повітряних мішків. Ці мішки допомагали їм дихати більш ефективно. Самі ж повітряні мішки, схожі на ті, що можна знайти в фізіології сучасних птахів, а також розширення хребців і інших кісток, робили величезних динозаврів насправді набагато легше, якщо їх порівняти з ссавцями еквівалентного розміру (якби такі існували).

Але ще більш важливо, що, наприклад, багато травоїдних динозаврів з великими шиями мали крихітні черепи з рідкими зубами, які, нагадують за будовою жирафів.

Еволюційні рушійні сили, які призвели до величезних розмірах тіл динозаврів, поки до кінця не ясні.



За матеріалами: Новини сьогодні
01-03-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11334

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]