Головна » 2017 » Листопад » 29 » Дипломати 17 країн ЄС подивилися, як живуть нацменшини Закарпаття - звинувачення Угорщини

Дипломати 17 країн ЄС подивилися, як живуть нацменшини Закарпаття - звинувачення Угорщини

Дипломати після візиту до Закарпаття: Нацменшини в Україні добре захищені. Іноді навіть краще, ніж в окремих країнах ЄС. На фото - 4-а школа в Берегово

Співробітники посольств 17 країн Євросоюзу відвідали Берегово (Закарпаття), щоб оцінити особливості навчання дітей нацменшин в українських школах після звинувачень Угорщини.

Як повідомляє Мукачево.net, Закарпаття проінспектували представники Австрії, Бельгії, Чехії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Латвії, Люксембургу, Португалії, Румунії, Словаччини, Іспанії, Швеції та представники ЄС в Україні.

Міжнародна група зустрілася з керівництвом міста, щоб обговорити ситуацію з реформою освіти в Україні та дотримання прав нацменшин.

Дипломати відвідали школу №4 ім. Лайоша Кошута з угорською мовою навчання. За їхніми спостереженнями, національні меншини в Україні мають досить широкі права і добре захищені законодавством України - навіть краще, ніж в деяких державах ЄС.

У школі заявили, що учням з угорської громади буде важко відразу перейти на навчання українською мовою. Кращим варіантом, на думку батьків і вчителів, буде залишити викладання всіх предметів угорською, але поліпшити вивчення державної мови.

Також іноземні дипломати в цей день відвідали Мукачево, а далі вирушили до Чернівців.

Приїзд європейських дипломатів став реакцією на звинувачення Угорщини на адресу України. У Будапешті вважають, що нова вимога в українському законі про перехід (поступовий) на навчання державною мовою порушує права нацменшин. При цьому, за даними Міносвіти, 35% учнів шкіл для нацменшин не склали ЗНО через слабкий рівень знань української.

Раніше повідомлялося, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто за підсумками зустрічі зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним повторив раніше озвучену позицію Будапешта про блокування подальшого зближення України з Євросоюзом на знак протесту проти української реформи освіти.


За матеріалами: Новини сьогодні
29-11-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1749

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]