Головна » 2016 » Лютий » 18 » Для багатьох українців з лютого вдвічі підніметься ціна на газ

Для багатьох українців з лютого вдвічі підніметься ціна на газ

Для тих, у кого вдома стоять газплити і газові колонки і при цьому немає лічильників обліку витрати газу (а таких більшість серед городян) - погана новина: Вищий адмінсуд України визнав незаконним і скасував постанову Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення вдвічі норм споживання газу без лічильників. Своє рішення суд мотивував тим, що норми занижені і ті, у кого стоять прилади обліку, фактично платять більше, ніж ті, у кого їх немає, хоча повинно бути навпаки. Рішення суду вступило в силу і оскарженню не підлягає, пише "Сегодня".

За словами директора енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентина Землянського, це означає, що вже лютневі платіжки "потяважчають" вдвічі. А ось чи доведеться людям оплачувати борги, що не з їхньої вини накопичилися з травня 2015 по січень 2016- го - поки неясно. Як незрозуміло і те, що якщо вони не будуть платити, то хто заплатить за незаконне, як виявилося, рішення уряду, якщо не кінцевий споживач.

З урахуванням того, що за нормами за газ платять приблизно 4 млн домогосподарств, через рішення Кабміну вони спожили, але не сплатили за цей час майже 800 млн куб.м газу на суму до 5,5 млрд грн.

Нагадаємо, після зменшення рішенням Кабміну норм споживання газу вдвічі, ті у кого вдома тільки газплита і централізоване гаряче водопостачання (ГВП), платять в місяць за газ з розрахунку 3 куб. м/чол., на сьогодні це 21,56 грн. Ті, у кого немає ГВП і колонки (газового водонагрівача) - платять в місяць за 4,5 куб. м/чол. газу (32,34 грн), при наявності колонки - за 9 куб. м/чол. газу (64,68 грн). Тепер ці суми подвояться. Наприклад, якщо зараз сім'я з 3 чол. з газплитою і без лічильника платить майже 65 грн/міс., то буде 130 грн. Окреме питання - з нагромадженим боргом, адже згадана сім'я з трьох "їдців", за умови, що вона акуратно платила за рахунками, тепер винна "Нафтогазу" за 9 місяців ще майже 585 грн.

Думки споживачів газу розділилися. Ті, у кого стоять лічильники, кажуть, що справедливість перемогла, так як вони зараз платять більше, ніж за нормами.

"У мене квартира-сталінка, стоїть колонка. Сім'я 3 людини. Рік тому мені примусово, спасибі, що безкоштовно, встановили лічильник газу, платимо в місяць за 38-40 кубів. А така ж сім'я за нормами - за 27 кубів або в 1,5 рази менше, хоча напевно споживає приблизно стільки ж", - упевнений киянин Володимир Сенченко.

Ті, хто не мають лічильників, незадоволені.

"Це рішення на користь "Нафтогазу", так як наша сім'я, як і багато хто, не споживає реально більше 3 кубів на місяць на кожного, - обурюється інший киянин, Василь Попов. - Потім цей газ спишуть і продадуть ще раз. Кабмін хоч в чомусь вчинив правильно, і то суд скасував. І потім, навіть якщо доведеться тепер платити більше, чому я повинен сплачувати борг? Моєї провини немає, я акуратно оплачував рахунки!"

Юрист Володимир Столітній каже, що в питанні оплати боргу є законодавча колізія: з одного боку, рішення суду треба виконувати і недоїмку відшкодувати. З іншого боку: якщо закон погіршує становище громадянина - а рішення суду б'є його по кишені, то воно не повинно мати зворотної сили, адже споживач не винен в помилках влади.

"Можливі два варіанти: борг розстрочать на 9 місяців, включивши його в рахунок, або спишуть за рахунок держави", - сказав нам Столітній.

На думку Землянського, люди платити навряд чи будуть, так як це може загострити соціальну обстановку в суспільстві: "Газ і так подорожчав уп'ятеро, а тут ще за "косяк" Кабміну хочуть змусити платити народ. Думаю, що цей борг спишуть за рахунок держбюджету".

Поки ясно лише одне: за газ в лютому заплатимо вдвічі більше.

У Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг ситуацію поки не коментують.

"Коли побачимо рішення суду, стане зрозуміло, які потрібно внести зміни до законодавства", - відповіли в прес-службі.

Нагадаємо, Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, в рамках виконання умов меморандуму з ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом підвищила з 1 квітня минулого року мінімальний тариф на газ для населення в 3,3 раза - до 3 600 грн за тисячу кубометрів палива при споживанні до 200 кубометрів газу.

У період міжсезоння - з 1 травня по 30 вересня - вартість природного газу становитиме 7 188 гривні за тисячу кубометрів незалежно від обсягів споживання.

Як повідомлялося, розпочате урядом Яценюка різке підвищення тарифів на комунальні послуги (передусім на газ та опалення) є предметом постійної критики чинного Кабміну, а також непопулярності його керівника, про що свідчать дані соцдосліджень й відмова прем'єрської партії "Народний фронт" від самостійної участі у місцевих виборах-2015. Своєю чергою, прем'єр називає запроваджені тарифи "європейськими" й таким, які демонструють зменшення енергозалежності від РФ, а також наголошує, що для малозабезпечених прошарків населення розроблено програма житлових субсидій.

Яценюк порівнює свою соціальну політику з "шокотерапією" в посткомуністичних країнах Центральної Європи початку 90-х років, а свою команду називає "урядом камікадзе".


За матеріалами: Новини сьогодні
18-02-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1959

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]