Головна » 2013 » Вересень » 20 » Для збереження ялинників Карпат необхідні термінові заходи!

Для збереження ялинників Карпат необхідні термінові заходи!

20 вересня на базі державного підприємства «Рахівське лісове дослідне господарство», а саме Білотисянського лісництва провели виїзне засідання міжвідомчої робочої групи для вирішення проблеми всихання ялинників Карпат.

Зміна клімату як глобальна проблема створила безліч негативних впливів на ліси Карпат. Збільшення частоти та інтенсивності екстремальних погодних явищ, таких як зливи, довгострокова посуха, спека, шкідливі бактерії та організми – що саме є причиною всихання ялинників? Дану проблему з’їхалися обговорити не тільки науковці з усіх куточків України. Заступник директора Департаменту заповідної справи Мінприроди України Ігор Іваненко теж не відмовився від участі у виїзному засіданні, оскільки дане питання потребує негайного вирішення. За останні кілька років лісівники, науковці та громадськість фіксують стрімке всихання смерекових лісів в Українських Карпатах.
За результатами виїзного засідання вчені повинні підготувати висновки і конкретні пропозиції щодо реагування на проблему всихання ялиннику та за необхідності внесення змін у діючі нормативно-правові акти.
За попередніми даними в Карпатському регіоні на 1 га припадає 45,3 м3 відмерлої деревини. Всі вчені погоджуються з тим, що процес всихання смерекових лісів на державному рівні потрібно визнати стихійним лихом природного характеру та здійснювати термінові заходи щодо збереження здорової деревини, оскільки за останні чотири роки площа ураження збільшилась у шість разів і темпи його поширення важко прогнозувати.
- Дану проблему потрібно виносити на державний рівень та робити все можливе для покращення ситуації. Інтенсивне всихання ялинових лісів може призвести до зниження природорегулюючої і захисної функції ялинових лісів, а також погіршення економічного стану Рахівського району, добробуту місцевих жителів, підвищення ступеня пожежної небезпеки, зниження естетичної і туристичної привабливості карпатських лісових краєвидів, – зауважив голова райдержадміністрації Дмитро Андріюк..

Довідково. Минулого року, 22 червня, за наказом начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігоря Фізика, на базі ДП "Рахівське ЛДГ” проведено науково-практичний семінар на тему "Всихання ялини європейської (смереки) в ареалі її природного місцезростання”.

За матеріалами: Новини сьогодні
20-09-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11205

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]