Головна » 2013 » Жовтень » 8 » Документи Карпатської України стали доступні онлайн кожному

Документи Карпатської України стали доступні онлайн кожному

Рівно 75 років тому — 8 жовтня 1938 року — було утворено перший автономний уряд Карпатської України на чолі з Андрієм Бродієм.

З цієї нагоди Центр досліджень визвольного руху у відкритому доступі на сайті Електронного архіву розмістив підбірку маловідомих документів про події у Карпатській Україні у 1938—1939 роках.

Всього доступними для ознайомлення в Інтернеті стали 24 документи українською, російською та угорською мовами, оригінали яких зберігаються у Галузевому державному архіві СБУ та Архіві управління СБУ в Закарпатській області. У них описується існування Карпатської України як автономної республіки у складі Чехословаччини (жовтень 1938 — 14 березня 1939 року) і незалежної держави (березень 1939 року): діяльність уряду, політичної організації "Українського національного об'єднання" (УНО) та збройних загонів Організації народної оборони "Карпатська Січ" (ОНОКС).

Кандидат історичних наук Олександр Пагіря, дослідник історії Карпатської України, зазначає, що виявлені в кількох оперативних справах МҐБ внутрішні документи Карпатської Січі є унікальними в своєму роді. "Раніше вважалося, що архів Головної команди був спалений самими січовиками перед відступом з Хуста 16 березня 1939 року, адже ці документи могли потрапити до рук угорської жандармерії і стати базою для подальших репресій".

"Окрім цього, нове світло на історію відносин між Карпатською Україною та Угорщиною проливають листи урядової делегації на чолі з Юліаном Бращайком, що була направлена з Хуста до Будапешта у пошуках засобів дипломатичного врегулювання міждержавного військового конфлікту. Однак її перебування в столиці Угорщини було проігнороване угорськими урядовими колами і більшість прохань делегації залишилося без відповіді", — додає Олександр Пагіря.

Як розповів співробітник проекту "Електронний архів визвольного руху" Андрій Вівчар, який працював із даною колекцією, особливо цікава інформація подана у матеріалах, вилучених 23 травня 1952 року МҐБ у заарештованого Степана Гірняка із села Сторожниця Ужгородського району. Документи належали його родичу Івану Костику — коменданту Перечинської окружної команди "Карпатської Січі".

"Оригінали були знищені, але залишились виписки із них, перекладені російською мовою, — говорить Андрій Вівчар. — Серед іншого, у них можна знайти списки старшин Перечинської окружної команди "Карпатської Січі", членів окружного проводу Українського національного об'єднання та січових провідників по селах, накази про оголошення подяки окремим січовикам, надання старшинських рангів тощо".


За матеріалами: Новини сьогодні
08-10-2013
nowyny.com/
Додав: gucul
Коментарі: 0
Переглядів: 11255

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]