Головна » 2016 » Листопад » 25 » Допит Януковича: сумніви та перестороги експертів. ВІДЕО

Допит Януковича: сумніви та перестороги експертів. ВІДЕО

Допит колишнього президента Віктора Януковича як свідка у справі вбивства людей під час Євромайдану відбудеться в режимі відеоконференцзв'язку у Святошинському райсуді Києва, для акредитованих журналістів у суді буде виділено окрему залу. Про це повідомили Укрінформу в прес-центрі судової влади.

"25-го листопада 2016 року в Святошинському районному суді міста Києва о 13.00 відбудеться судове засідання у справі "Вбивства людей під час Євромайдану", під час якого заплановано допит екс-президента України Віктора Януковича в якості свідка", - повідомили в прес-центрі.

Судове засідання транслюватиметься в онлайн режимі на веб-порталі "Судова влада України".

Для акредитованих журналістів, які висвітлюватимуть відеодопит Януковича, у суді буде виділено окрему залу, де вони зможуть спостерігати за перебігом подій в залі судового засідання.

У прес-центрі судової влади України також наголосили, що російські ЗМІ мають взяти до уваги той факт, що акредитація журналістів на публічні заходи здійснюватиметься відповідно до Постанови Верховної Ради №185-VIII від 12 лютого 2015 року "Про тимчасове припинення акредитації журналістів та представників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України".

Як повідомлялося раніше, відеодопит Януковича як свідка 25 листопада планують висвітлювати близько 300 представників ЗМІ. При цьому багато акредитовано російських медіа. Сам екс-президент України буде давати свідчення в Ростовському обласному суді.

Обвинуваченими в цьому провадженні є п'ять колишніх бійців київського батальйону "Беркут". Ще 18 перебувають у розшуку. А також сім колишніх посадовців, серед яких і Віктор Янукович.

Сама ж справа про розстріл 48 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року слухається у Святошинському райсуді вже півтора року.

Російські ЗМІ повідомляють, що у російському Ростові-на-Дону в п'ятницю відбудеться прес-конференція Януковича за підсумками його відеодопиту в Святошинському районному суді Києва. Початок заходу заплановано на 18.00 за київським часом.

У Мін'юсті сумніваються, що допит Януковича у режимі відеоконференції взагалі відбудеться

У Мін'юсті сумніваються, що допит екс-президента Віктора Януковича у режимі відеоконференції у справах Майдану взагалі відбудеться. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

"У мене багато сумнівів, що цей допит взагалі відбудеться, ми не вперше про нього говоримо", - зазначила вона.

При цьому Севостьянова зауважила, що, на її думку, Янукович не має виступати у справах Майдану як свідок.

"Висловлю суб’єктивну думку, але я не бачу, які можуть бути надані докази Януковичем у цій справі як свідком. Це головна обинувачувана особа в Україні. Є багато інструментів, починаючи із заочного засудження, завдяки яким можна було б оперативно розглянути цю справу і притягнути його до відповідальності, і вже потім шукати інструменти, як повернути в Україну для відбування покарання", - сказала вона.

У ГПУ також передбачають, що можуть виникнути технічні перешкоди під час відеодопиту Януковича. Захист екс-президента України припускає, що відповідний допит взагалі може бути зірвано.

Чубаров: пропаганда РФ максимально використає заяви Януковича

Російська пропаганда максимально використає інформацію, яку на допиті і прес-конференції озвучить екс-президент Віктор Янукович, проте Україні не варто очікувати від допиту зрушень у розслідуванні справи. Таку думку у "Вечірньому праймі" на "112 Україна" висловив нардеп Рефат Чубаров.

"Не треба нам чекати якихось позитивів або зрушення цієї справи саме за заслуховування або пояснення Януковича в якості свідка. Я вважаю, що незалучення Януковича в Україну як одного з підозрюваних цих справ - це вже є якщо не поразка, то умова для того, щоб не дізнатися про справжню роль Януковича", - зазначив він.

На думку Чубарова, Янукович у всьому буде звинувачувати нинішню українську владу.

"Я думаю, що російська пропаганда вже готується максимально використовувати все, що скаже Янукович проти України... Я думаю, що він буде говорити, які, на його думку, були причини виходу людей, про сьогоднішню ситуацію в Україні, пов'язуючи з тим, що його як президента зрушили з цієї посади. Він все буде переводити на сьогоднішню владу... Мені здається, що це один з фрагментів цілісної інформаційної кампанії проти України, яка насувається на нашу країну", - пояснив він.

Портников: поява Януковича стане знаком, що в Москві вірять у його повернення у велику гру

Кремль все ще розраховує, що колишній президент України Віктор Янукович повернеться в політику на хвилі розчарування українців у постмайданній владі. Про це в матеріалі для Еspreso.tv пише політичний оглядач Віталій Портников, аналізуючи, навіщо Януковичу знадобилося скликати прес-конференцію в Ростові-на-Дону 25 листопада.

"Очевидно, це не власне рішення колишнього президента. Янукович вже в останні місяці свого перебування в Україні перетворився на неповоротку маріонетку Володимира Путіна. А вже після того, як змушений був тікати в Росію, так і зовсім став заручником колишнього колеги і його оточення. Він робить не те, що хоче, а те, що йому кажуть. І його поява стане знаком того, що в Москві знову вірять у можливість повернення втікача в велику гру", - вважає Портников.

Розрахунок російської влади може будуватися на тому, що після Майдану пройшло три роки, економічна ситуація в Україні непроста, а за Януковича "долар був по 8 грн і війни не було", продовжує він.

"Але в становищі Януковича є одна цікава особливість, яка може не бентежити Путіна, але навряд чи влаштує багатьох українців. Він відповідальний за побиття і вбивства на Майдані. За свою втечу до ворога. За участь в окупації Криму та Донбасу. Він закликав окупантів на рідну землю. Він досі живе серед ворогів, підпорядковується ворогам, допомагає їм. Подумаєш, злодій! Злодіїв в Україні і зараз вистачає. Але він ще й зрадник", - завершив автор.

Янукович хоче використати свій допит для тиску на Україну, – експерт

Екс-президент України Віктор Янукович давно перебуває під контролем російської влади і може використати власний допит, як інформаційний привід проти України. Він говоритиме про речі, які абсолютно не корелюються зі звинуваченнями, які висуваються проти нього в Україні. Таку думку сайту "24" висловив директор Центру суспільних відносин Євген Магда, коментуючи рішення Святошинського районного суду Києва про допит Януковича в режимі відеоконференції в якості свідка захисту у справі про розстріл людей на Майдані.

"Янукович намагатиметься довести, що не причетний до злочинів, які йому інкримінує українська прокуратура. Це буде виступ за російським лібрето, щоб внести свою частку у розхитування ситуації в Україні. Не виключаю резонансних заяв колишнього президента. Янукович може звинуватити тодішніх лідерів Майдану в тому, що вони були готові з ним домовлятися", – зауважує Євген Магда.

Екс-президент, вважає експерт, таким чином хоче почати тиснути на українську владу. Проблема в тому, що він може озвучити все, що завгодно, а потім українське слідство буде змушене це перевіряти.

Водночас, коментуючи перспективи розслідування справи щодо державної зради Януковича, то, на переконання політолога, всі докази в цій справі з юридичного погляду мають бути надзвичайно переконливими.

"Для суспільства у цій ситуації закладена певна пастка. Факт державної зради з боку Януковича для багатьох українців є очевидним. Але потрібні конкретні очевидні докази, беззаперечна доказова база. Це має бути юридично чистий процес. Тому що розслідування і суд перебуватимуть під підвищеною увагою світу. Адже колишніх президентів судять не кожен день", – підкреслив Євген Магда.


За матеріалами: Новини сьогодні
25-11-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1988

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]