Головна » 2017 » Жовтень » 25 » Є в сотнях храмів Закарпаття та світу старовинні дзвони майстра з Ужгородщини

Є в сотнях храмів Закарпаття та світу старовинні дзвони майстра з Ужгородщини

На території Закарпатського музею народної архітектури та побуту в Ужгороді, поблизу Шелестівської дерев’яної церкви, багато кому доводилося бачити два великі дзвони.

Проте історія їхньої появи в Ужгороді відома далеко не всім.

Відлито ж було дзвони у 1925 році на підприємстві Ференца Еґрі для реформатської громади села Дерцен.

Автор металевого дива походив із династії ливарів і ремесло перейняв від батька, який працював у дзвонарном у цеху, заснованому в 1793 році землевласником  Іштваном Ласло у Малих Геївцях. Саме там і народився відомий дзвоноливар Ференц Еґрі у 1864 році.

За інформацією, оприлюдненою спільнотою, що займається дослідженням минувшини нашого краю Transcarpathian Heritage, потужна фабрика працювала в Ужгородському районі до 1949 року. В основному на ній відливали дзвони для римо-католицьких та реформатських церков.

Але що відомо про самого дзвонаря. Виявляється, він був не лише хорошим майстром, але й політиком, навіть заступником голови партії селян, сенатором чехословацького парламенту, двічі поспіль отримавши мандат на виборах. Як політик Ференц Еґрі боровся за відновлення кордонів комітату Унґ, зокрема, за те, щоб Капушанський район приєднали до тогочасної Підкарпатської Русі.

Ференц Еґрі помер у 1945 році у місті Шопрон після евакуації з рідного села перед наступаючою армією більшовиків.

По собі він залишив справді безцінний доробок.

Нині його дзвони можна побачити в Угорщині, Словаччині, Польщі, Болгарії, Індонезії та Австралії. Що вже казати про Закарпаття. Тільки для Мукачівської єпархії він відлив дзвони для 184 храмів – у Берегові, Давидкові, Малому Березному, Новоселиці, Солотвині, Концові, Ракошині, Драгові, Вишкові, Ізі, Невицькому, Нижніх Воротах, Білках, Лукові, Лузі, Ільниці, Ясінях, тощо.

За унікальні роботи його постійно нагороджували медалями на промислових виставках у Парижі, Відні, Москві, Будапешті.

Найбільший дзвін Ференца Еґрі працює навіть донині. Щоправда, велетень, вагою 2152 кг та діаметром 159 см, знаходиться на території Угорщини  на дзвіниці реформатської церкви у місті Дебрецен на площі Арпада. Відлито його було у 1912 році і коштувало це диво 3400 австро-угорських крон. За таку фантастичну суму в ті часи можна було придбати 1 кг золота.

Вважається, начебто в дзвона є душа, а звук дзвонів – глас Божий. А закарпатці в це твердо вірять. Тож, можливо, відомий ливар  навіть сьогодні говорить до нас через свої витвори.


За матеріалами: Новини сьогодні
25-10-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1853

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]