Головна » 2015 » Лютий » 5 » Експерти розповіли, що буде з гривнею після переходу Нацбанку на ринковий курс

Експерти розповіли, що буде з гривнею після переходу Нацбанку на ринковий курс

За повідомленнями джерел, з 5 лютого Нацбанк планує відмовитися від використання індикативного курсу, забезпечивши єдиний ринковий курс гривні на міжбанківському валютному ринку.

В цілому банкіри ініціативу підтримали. Не виключають, що тепер валюта з'явиться в обмінниках. Економісти ж одностайні. Одні вважають, що гривня таким чином зміцниться. Інші переконані, що ринок може відреагувати на це ще більшим падінням нацвалюти. До того ж поки що невідомо, як сприйме нововведення Міжнародний валютний фонд і чи стане нова ціна прийнятною для експортерів.

На сьогодні в Україні паралельно існують шість різних курсів гривні щодо долара: офіційний, міжбанківський, курс, за яким банки продають валюту, курс розрахунків через платіжні карти за кордоном, курс чорного ринку та індикативний курс. Реально діють тільки два з них - курс чорного ринку і міжбанківський, за яким здійснюються операції. Про це пише Укрінформ.

Хоча проблема багатьох курсів може бути повністю вирішена тільки після розширення пропозиції валюти на ринку, в НБУ запевняють, що з 5 лютого ситуація зміниться, і міжбанківський курс наблизиться до реального.

Це означає, що офіційний курс і міжбанківський досягнуть рівня 20 грн за долар, кажуть експерти. Втім, для простого українця це нічого не змінить, адже за наближеним до офіційного курсом купити валюту практично неможливо. В обмінниках долар на сьогодні коштує 20,3 грн, але купити його проблематично. На чорному ринку валюта, залежно від обсягу, що купується, продається за ціною від 20,5 до 23 грн/дол.

"Відмова НБУ від індикативного курсу призведе до зміни методики визначення офіційного курсу і, як наслідок, зміни самого курсу. Ймовірно, вже з п'ятниці зміниться курс купівлі-продажу у банках", - каже фінансовий експерт Андрій Блінов.

Наскільки впаде гривня, експерт не береться прогнозувати, але додає, що долар на тіньовому (реальному) ринку сьогодні коштує на 3,5-4 гривні дорожче.

"За нашими оцінками, курс долара на міжбанку підніметься до 20 грн", - прогнозують банкіри.

Член наглядової ради Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник називає відмову НБУ від індикативного курсу "логічною", адже насправді він нічого нікому не показує.

"На аукціонах продаються невеликі обсяги валюти і, звичайно, курс, за яким вона продається, не показує реального рівня курсу гривні. Плюс ще йдуть певні витрати: щодня НБУ продає 3 млн доларів", - пояснює він.

Водночас головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран вважає, що відмова від індикативного курсу нічого не змінить.

"Цей інструмент був введений не так давно і, мабуть, не прижився. У нас є середньозважений курс на міжбанку. Цього вистачає для того, щоб давати уявлення про те, що відбувається на ринку", - зазначив він.

НБУ з кінця минулого року щодня провадив аукціони, на яких продавав 3 млн доларів для пошуку індикативного курсу, на який повинні орієнтуватися банки при проведенні операцій.

Разом з тим індикативний курс і реальний курс на міжбанку істотно відрізнялися: так, 30 січня середньозважений курс на аукціоні НБУ становив 16,15 грн за один долар, тоді як реальний курс на міжбанку - 21,60 грн.

"Вільне плавання" гривні може привести до її зміцнення - економіст

Після визнання Національним банком України реального курсу валют, гривня може зміцнитися. Про це Gazeta.ua заявив економіст Борис Кушнірук, коментуючи заяву Нацбанку про перехід до ринкових механізмів курсоутворення.

"В результаті таких дій різкого стрибка валюти не буде. Гривня може навіть зміцнитися. Зараз долар коштує близько 22 гривні. Невдовзі може стати по 20 гривень. Рішення прийти до єдиного курсу — це визнання самого факту, що гривня коштує дешевше, ніж декларує Нацбанк", - сказав Кушнірук.

З його слів, нині в Україні реально існує п'ять курсів валют: офіційний Нацбанку, на міжбанку, неофіційний міжбанку, курс в обмінних пунктах, курс на вулиці.

"Нацбанк намагався утримати валюту від знецінення в умовах зменшення золотовалютних резервів. Ситуація доволі непроста. Бо є кілька факторів, які різко погіршують формальні показники України. Наприклад, зі зростанням долара росте зовнішній борг у гривневому еквіваленті. Але щойно курс зростає — дорожчає імпорт необхідних товарів, наприклад, ліків", - зауважив економіст.

Він зазначив, що визнання реального курсу долара було однією з вимог Міжнародного валютного фонду.

"Не можна тримати ситуацію так довго. Бо це нарощує негативні тіньові фактори, які формують курс. Люди не можуть купити валюту, звертаються на чорний ринок. Гроші вимиваються з банківського сектору", - пояснив він.

При цьому Кушнірук визнав, що наслідком переходу до ринкових механізмів курсоутворення буде неминуче здорожчання імпорту.


За матеріалами: Новини сьогодні
05-02-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11037

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]