Головна » 2015 » Березень » 13 » Голодний Донецьк: кістки на прилавках і парасольки замість молока

Голодний Донецьк: кістки на прилавках і парасольки замість молока

Донеччани як і раніше з жахом дивляться на цінники в продуктових магазинах – цифри на них змінюються мало не щодня і зростають. Крім того, в Донецьку починають курсувати рублі і, можливо, навіть долари. Сегодня.ua пройшлася по магазинах і переконалася: ціни зростають, донеччани в шоці, перспективи неясні.

"Постимо так, як до цього ніколи не постили", – каже донеччанка Олена Маєцька. За її словами, м'яса в її родині не бачили вже місяць. "Ви знаєте, з голоду ми, звичайно, не помремо, але жити так, як ми жили у 90-х – ходили в магазини просто подивитися на продукти – це принизливо! Як у 80-ті – бігати по магазинах і шукати, де дешевше, радіти вдалій покупці чого? Їжі? Господи, XXI століття надворі, та й ми – не голодна Африка! А все одно – вранці я зайшла в магазин біля дому – фарш свинячий коштує 85 гривень за кіло!".

М'ясо і м'ясні вироби повільно, але впевнено рухаються до позиції "делікатеси". Так, у центральних магазинах Донецька ми побачили, що бройлерні курчата продаються в середньому по 47-50 гривень, курячі стегенця і гомілки коштують від 44 до 67 гривень. Найдешевші сосиски коштували 43 гривні за кіло, а кілька видів звичайної вареної ковбаси гордо демонстрували тризначну цифру на ціннику.

"З розуму всі з'їхали, чи що! Продуктів не так щоб багато, але коштують вони, як ніби востаннє продаються, – дивується донеччанин Ігор Василевський. – Нещасний набір на солянку – 25 гривень! Свиняча м'якоть 100-120 гривень. Рік тому на сто гривень я м'яса набирав рівно вдвічі більше".

На ринку в районі міського саду місцеві продавці "впровадили" ноу-хау. Вони продають кістки. Свинячі, яловичі, цукрові – асортимент чималенький. Донеччани беруть і, явно, – не тільки домашнім вихованцям. "Кіло кісток по 10 або 15 гривень – це ще куди не йшло. Їх можна добре розварити, на бульйоні зварити суп або борщ, або приготувати печеню, – розмірковує мешканка Донецька Катерина Гай. – Звичайно, кістки – не той продукт, який хотілося б купувати, все-таки людям потрібно повноцінне м'ясо. Але ціни на м'ясо "кусаються".

Заїсти солодким гірке почуття несправедливості того, що відбувається у донеччан, також виходить дорого. Наприклад, кілограм цукру обійдеться господині в 30 гривень, а то й дорожче. Десяток яєць як і раніше коштує в середньому 26 гривень, але місцями і всі 30! Літр соняшникової олії – 23-30 гривень, ну і борошно – близько 10 гривень. "Називається, печи і рахуй, скільки тобі кожен пиріжок обійдеться", – говорить донецька домогосподарка Ліана Майко.

З крупів може порадувати лише ячна – її ціна стабільно тримається близько 8 гривень за кіло і поки що за тиждень не змінилася. Рис коливається в ціні від 24 до 30 гривень за кіло, гречка намагається дотягнути до цифри 40 в ціні, але поки балансує між 35 і 38 гривнями. Макаронні вироби в асортименті від 10 до 15 гривень за упаковку.

Фрукти й овочі змушують донеччан нервово протирати очі: "Скільки-скільки?". "Багато бачив у житті, але щоб огірки по 83 гривні і помідори по 86 були в Україні, я навіть уявити собі не міг. Банани дешевші – по 60 гривень, та мало хто бере, – каже донеччанин Сергій в одному з супермаркетів. – Цукерок дитині не купити – найдешевші від "тридцятки" і далі пішло".

До речі, супермаркети через тотальний дефіцит з кожним днем все більше змушені скорочувати торгові площі. "В одному з великих супермаркетів вже наполовину зменшили торговий зал, і щодня всі співробітники продовжують зрушувати стелажі, – ділиться донеччанин Антон Алексєєв. – Але найбільше мене вразило інше – там, де вже стелажі можна зрушити – виставили на продаж пляжні приналежності. І це на початку березня! На полицях, де раніше продавалася молочка – тепер плавки, підстилки, крісла і навіть пляжні парасольки. Видно, що товару немає".

Загалом через дефіцит за 7-10 днів ціни на основні товари в Донецьку підросли, можливо, ненабагато, але морально донеччанам все одно важко. Заощадити не виходить, зробити запаси – тим більше. Однак продавці дивують жителів шахтарської столиці не тільки цифрами, але й іншими ходами.

Перше – якщо в магазинах практично весь асортимент складають українські продукти, то на ринках вже щосили з'являються банки й упаковки з російськими адресами виробників. Переважно з Росії в Донецьк везуть рибні, м'ясні та овочеві консерви, макаронні вироби, напої. Коштують російські товари дорожче від українських, тому розгрібати їх не поспішають.

На Критому ринку з'явилося ще одне диво маркетингу. "Приймаємо до оплати долари і рублі!" – свідчить оголошення на одній із торгових точок. Торгують не продуктами, а шкіргалантереєю. "Курс у нас такий: рубль – 0,4 гривні, долар – 25 гривень",- повідомили продавці. За їхніми словами, поки ніхто не розраховувався іншою валютою, лише гривнями.

Приблизно так само вчинили і в одній кулінарії на проспекті Ілліча. Після заяви місцевих бойовиків про створення на підконтрольних їм територіях мультивалютної зони, в закладі вирішили форсувати цю ідею. Всі ціни в кулінарії вказані як у гривнях, так і в рублях. Тепер у Донецьку можна купити млинець з м'ясною начинкою за 30 рублів або шматочок торта за 25 рублів. Курс гривні до рубля тут – один до двох.

Не менш одіозно мислять і в Луганську. Як повідомила самопроголошений "міністр фінансів" Євгенія Мануйлова, "після переходу на мультивалютну систему здачу в магазинах видаватимуть у тій валюті, яка є в касі. Система працюватиме як у магазинах "дьюті фрі". На касі висить курс купівлі-продажу на даний день через гривню рубля, долара і євро. У кого з покупців є яка валюта із запропонованих – той тією і розплачується".

Нагадаємо, що у період з 22 вересня по 24 листопада окупованими районами прокотилася хвиля голодних бунтів, які російські війська та найманці придушили за допомогою зброї, чергових обіцянок й символічних одноразових виплат.

Так звані "гуманітарні конвої" з РФ ("російські конвої" за термінологією ОБСЄ), як стверджують представники української влади, забезпечують зброєю, паливно-мастильними матеріалами та провіантом бойовиків, а не необхідними товарами місцевих мешканців.

Починаючи з 15 грудня добровольчі батальйони "Донбас", "Дніпро-1", "Правий сектор" блокують з українського боку доставку на окуповані території "горілки, сигарет, вугілля, бензину", пропускаючи при цьому неурядову гуманітарну допомогу лише у випадку наявності відповідної дозвільної документації та української державної символіки на транспортних засобах.

За словами міністра соціальної політики України Павла Розенка, росіяни й терористи регулярно розграбовують гуманітарні вантажі з України, що призначаються для мирного населення.


За матеріалами: Новини сьогодні
13-03-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1970

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]