Головна » 2013 » Березень » 1 » Грижа: курс на одужання

Грижа: курс на одужання

   Грижа: курс на одужання

Багато лікарів навіть не називають пупкову грижу недугою. «Дефект, який нескладно виправити» - так іноді занадто спокійно (на думку батьків) вони відгукуються про проблему, яка набуває у стривожених мам і тат вселенський масштаб. Чи дійсно в ній немає нічого страшного?

Нежданий сюрприз

Найчастіше пупкова грижа у дитини виявляється під час перших відвідин поліклініки (в 1, 2 або 3 місяці). При огляді педіатр приділяє особливу увагу животику. Якщо він помітить занадто велике випинання в районі пупка, відразу ж направить крихту до хірурга.

Не хвилюйся, маляті додатковий огляд не доставить особливого дискомфорту. Зате будеш точно впевнена в поставленому діагнозі.

Звідки напасть?

Як вважають наші батьки та бабусі, грижа виникає тоді, коли дитина багато плаче. Що б вони не говорили, це не так.

Пупкова грижа - вада вроджена. Малюк вже з'явився на світ з дефектом сполучної тканини в області пупка. Але в перші тижні життя це не помітно. Лише через місяць і більше мама знаходить незначне (з горошину або горіх) випинання, яке може збільшуватися під час плачу, при кашлі, дефекації.
Трапляється, що в грижовий мішок виходить частина сальника (підшкірний жир) або петля кишечника. Як правило, вони легко вправляються назад. Защемлення, яких бояться всі батьки, трапляються дуже рідко. Так що не впадай в паніку, а займися ефективною терапією.

Вилікуєте нас!

Буває, батьки настільки стурбовані поставленим діагнозом, що буквально вимагають від лікаря зробити хоч щось. Але поспішати в цій ситуації не варто. При постійному спостереженні у лікаря і виконанні всіх його інструкцій існує велика ймовірність того, що грижа пройде сама по собі. Зазвичай фахівці радять почекати до 5-6 років. Після закінчення цього часу дефект не самоусунувся? Тоді
показана операція!

Безумовно, якщо грижа росте в діаметрі або з'явилися інші небезпечні симптоми (защемлення, інфекція та інші), лікарі не стануть зволікати.
В інших випадках допоможе консервативне лікування.

Викладання на живіт
Починаючи з місячного віку викладай крихітку на животик як можна частіше. Нехай лежить стільки, скільки захоче. Це зміцнює м'язи.

Масаж і вправи
Хірург порадить пройти курс спеціального масажу і покаже низку вправ, які ти зможеш самостійно робити дитинці вдома.

Менше негативу
Постарайся, щоб крихта не кричав і не плакав.

Без запорів
Ніщо не повинно порушувати діяльність кишечника. Здорово, якщо ти годуєш малюка грудьми. Для нього це найкраще харчування. Дитині на штучному вигодовуванні важливо давати суміш, дотримуючись при цьому всі інструкції по її приготуванню.

Пластир допоможе
Іноді лікар радить наклеїти на пупок спеціальний пластир. Не всі хірурги бачать в цьому доцільність. Тому бажано дізнатися думки кількох лікарів.

І останнє: приходь з дитиною на огляд вчасно. І тоді в один з прийомів почуєш довгождане: «Вітаю, грижі вже немає!»

За матеріалами: Новини сьогодні
01-03-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11364

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]