Головна » 2012 » Жовтень » 23 » Іршавський винзавод запрацював після семирічної перерви

Іршавський винзавод запрацював після семирічної перерви

Іршавський винзавод

На долю цього підприємства випала не тільки слава, але й неодноразові випробування. Чимало людей в районі були тут задіяні у вирощуванні винограду та виробництві вин. Знамениті ординарні «Іршавське», «Ізабела десертна», «Гроно Закарпаття», «Ізабела столова» займали гідні місця в ряду інших елітних вин та неодноразово були відзначені медалями, в тому числі й на міжнародних виставках.

Також, на заводі здійснювалась переробка та консервація овочів й фруктів. Завод був одним із найбільшим платником податків у районі.

Але все це було в минулому. «Переживши» радянські часи боротьби з алкоголізмом, винзавод не витримав перевірки на стійкість. Останні сім років приміщення стояли пусткою, руйнувались стіни, дах, вікна, облущувалась фарба.

Як повідомляє сайт Іршавської РДА, цього року цех із первинного виноробства знову запрацював повним ходом. За словами голови правління підприємства Валерія Симканича, починаючи з 6 вересня, від господарств різних форм власності району та області розпочався прийом винограду європейських та місцевих сортів. Від населення почали закупівлю відомої «Ізабелли». Ціна за кілограм – 1.70 грн. Планується переробити близько 100 тонн винограду.

Нове керівництво зуміло віднайти кошти й запустити лінії. На щастя підприємство вдалося зберегти як цілісний виробничо-технологічний комплекс.

«Радує те, що завод, все ж зберіг свою технологічну базу завдяки сумлінності та високій професійності попередніх керівників підприємства, які незважаючи на скрутні часи зуміли зберегти обладнання в робочому стані», – каже головний інженер підприємства Рудольф Орос, який на цьому заводімає майже півстолітній стаж роботи.

Про це свідчить те, що устаткування після тривалого простою, а це більше семи років, змогло запрацювати без жодних в нього вкладень. Начальник виноробного цеху Іван Коцан також стояв у витоків виробництва знаних напоїв.

Паралельно із переробкою винограду ведеться ремонт приміщень заводу. Зокрема у лабораторії, яка здійснює контроль за виготовленням якісних виноматеріалів. Наступним кроком стане ремонт яблучного та консервного цехів, що дасть можливість у наступних роках виготовляти консерви та соки.

Нині на заводі працює 37 осіб. Отже, є перспектива повернути Іршавському району візитну карточку – винзавод та його гордість – іршавські вина.


За матеріалами: Новини сьогодні
23-10-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12383

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]