Головна » 2014 » Січень » 5 » Яценюк: у 1-ому турі виборів візьмуть участь всі три лідери опозиції

Яценюк: у 1-ому турі виборів візьмуть участь всі три лідери опозиції

У першому турі президентських виборів будуть брати участь лідери всіх трьох опозиційних політичних сил, заявив лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, передає "5 канал".

Яценюк нагадав, що таке рішення було прийнято ще в травні 2013 року.

"Щодо єдиного кандидата ми вже частину переговорів провели і їх оприлюднили офіційно, оскільки 18 травня минулого року ми підписали Угоду трьох політичних сил, де чітко визначилися з тим, що єдиний кандидат отримає підтримку в другому турі. Ця Угода була підписана, і має виконуватися. Угода чітко сформулювала наступний підхід: у першому турі всі кандидати від опозиції проходять як праймеріз, а в другому турі той, хто отримає найкращий результат, отримає підтримку всіх опозиційних сил", - нагадав він.

За його словами, "на даному етапі офіційно нічого не змінилося". "Тут важливо усвідомити, що таке перемога. Перемога - це не стати президентом, а змінити країну, а один президент не здатний це зробити. Тому наша перемога полягає в тому, щоб три опозиційні сили в 2014 році сформували єдину команду - переможницю європейських змін. Ця команда не просто піде на вибори, не просто їх виграє, а доведе всьому світові, що Україна здатна проводити зміни, і що після 2015 року вона буде фактичним членом Європейського Союзу", - зазначив Яценюк.

Яценюк також зазначив, що в Україні є юридична можливість для проведення дострокових президентських виборів у жовтні поточного року.

"Зараз в Україні триває широка дискусія про те, що Віктор Янукович обирався на одну Конституцію, а повноваження отримав за зовсім іншою - за старою Конституцією ще Леоніда Даниловича Кучми. І за те, що він отримував ці надмірні повноваження, яких фактично немає ні президент Росії, ні президент США, не голосував ні парламент, ні український народ", - пояснив він.

При цьому він нагадав, що повернення до старої редакції Основного закону був здійснений незаконно через "кишеньковий" Конституційний суд.

Депутат заявив, що для повернення в правове поле зараз є юридичні механізми . "Звичайно, єдино правильний юридичний механізм - це голосування в українському парламенті, яке вимагає 300 голосів. Зараз є ще одна формула, яка робить перший крок до повернення до старої Конституції, яка є єдиною легітимною - це прийняття постанови Верховної Ради України 226-ма голосами про відновлення конституційного ладу в Україні", - сказав він.

"Це буде певний політико-правовий акт, і ми зараз займаємося тим, щоб зібрати 226 голосів під цю постанову", - додав політик. "Тому якщо Конституція буде відновлена, якщо в Україні буде відновлено конституційний лад, то це означає, що вибори президента України мають відбутися на п'ять місяців раніше. Нагадаю, що за старою Конституцією вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня", - констатував Яценюк.

За даними грудневого опитування компанії Research&Branding Group, чверть українців готові проголосувати за Віктора Януковича, якби президентські вибори відбулися в найближчу неділю.

У рейтингу популярності політиків після Януковича з його показником в 25% йде лідер УДАРу Віталій Кличко (останнього готові підтримати 14% виборців), за ним - екс-прем'єр Юлія Тимошенко і народний депутат Петро Порошенко (по 8%). Замикає п'ятірку лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк з 5% голосів. По 4% набрали б лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок і лідер Компартії України Петро Симоненко.




За матеріалами: Новини сьогодні
05-01-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11106

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]