Головна » 2016 » Квітень » 5 » Як правильно йти в запас - Міноборони роз'яснило

Як правильно йти в запас - Міноборони роз'яснило

У Міністерстві оборони розповіли про права і обов'язки військовослужбовців, що звільняються в запас. Деталі озвучили на брифінгу начальник центрального управління речового забезпечення тилу ЗСУ Юрій Гусляков і заступник начальника управління морально-психологічного забезпечення головного управління по роботі з особовим складом ЗСУ Віталій Голота, пише ЛІГАБізнесІнформ.

У 2016 році в разі звільнення в запас військовослужбовці повинні здавати на десять предметів менше, ніж торік.

Тепер вони не здають на склад військової частини кашкет польовий, шапку зимову, шапку-феску, літній польовий костюм, утеплену куртку й утеплені польові штани, натільну білизну і теплу білизну, черевики з високими берцями і речовий мішок.

Ці речі видаються військовослужбовцям в особисте користування, сказав Гусляков.

За його словами, здається тільки інвентар, який відслужив вже більше двох років: спальний мішок, бронежилет, захисний шолом, казанок, фляга, гумові черевики, окуляри та розвантажувальна система.

У той же час, Голота заявив, що при звільненні в запас військовослужбовці повинні отримати комплект документів, що включає військовий квиток із записами про участь у боях.

Ця інформація буде потрібно, наприклад, при оформленні пенсій, оскільки стаж у зоні АТО йде місяць за три.

Крім того, військовослужбовці протягом 5 днів повинні стати на облік у військовому комісаріаті.

Як розповів Голота, фінансові розрахунки з військовими проводяться в день звільнення в запас. У разі поранення в зоні АТО, військовий повинен забрати з собою документи з медичних пунктів.

"Надалі він буде їх використовувати при можливих оформленнях інвалідності або проходженні медично-санітарної комісії", - сказав Голота.

При демобілізації також видається службова характеристика для подальшого працевлаштування.

"Військові (які до мобілізації не працювали - ред.) можуть взяти у фінансовій частині довідку про заробітну плату, яку зможуть надати в центрі зайнятості та на підставі якої будуть отримувати допомогу", - сказав Голота.

Всі демобілізовані мають право на відшкодування вартості проїзду з зони АТО до місця проживання.

Голота також заявив, що військовослужбовцям пропонують підписати довідку про відсутність претензій до військової частини, щоб уникнути звинувачень від невдоволених військових.

За його словами, статут ЗСУ визначає, що командир військової частини має право самостійно встановлювати свої порядки. Довідка про відсутність претензій статутом не передбачена.

"Разом з тим, бувають випадки, коли такі військовослужбовці з числа невдоволених через півроку або через рік почнуть звинувачувати командування військових частин, наприклад, в тому, що їм не доплатили. В такому випадку таке письмове свідчення військовослужбовців підтверджує, що з ним розрахувалися, по ньому немає заборгованості і немає конфліктних ситуацій", - сказав він.

На репліку журналістів, що українським військовим пропонують поставити підпис під такою довідкою до проведення всіх фінансових розрахунків, і це несе в собі ризик невиплати заборгованостей, Голота нагадав, що всі фінансові питання повинні бути вирішені до дня звільнення.

Якщо виплати з якихось причин не пройшли, військові можуть звернутися на гарячі лінії департаменту фінансів Міноборони.

Як відомо, указ про звільнення в запас військовослужбовців четвертої хвилі часткової мобілізації набув чинності 29 березня.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
05-04-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1935

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]