Головна » 2018 » Грудень » 17 » Як світ відреагував на Об'єднавчий собор у Києві

Як світ відреагував на Об'єднавчий собор у Києві

Невдача Путіна, втрата "зброї" РПЦ та остаточна незалежність України від Росії: як світ відреагував на Об'єднавчий собор у Києві

Об'єднавчий собор у Києві 15 грудня - значуща подія для української історії та держави стала однією з основних цього понеділка, 17 грудня, на шпальтах іноземних ЗМІ.

Сайт PRM.UA наводить декілька прикладів статей у світових ЗМІ, журналісти яких побували у Києві та на власні очі бачили цю подію.

"Україна оголосила про заснування національної православної церкви, незалежної від Росії, позбавивши Кремль інструменту, який він використовував століттями в спробах домінувати над своїм сусідом", - пише видання The Wall Street Journal. Як пише видання, створення церкви - це перемога президента України Петра Порошенка і наводить його цитату: "Це церква без Путіна, церква без молитов за російський уряд і російську армію. Тому що російський уряд і російська армія вбивають українців".

У статті також розповідається про те, як 15 грудня "тисячі людей з усієї країни годинами стояли на площі біля Софійського собору з раннього ранку в морозну погоду", а слова Порошенка "це день нашої остаточної незалежності від Росії", зустріли криками "Слава!" і "Спасибі!".

У тому ж виданні в іншій статті під назвою "Нова Українська Церква - перемога Президента (Порошенка - ред.), і невдача для Москви" говориться про те, що протягом 27 років незалежності України її єдина міжнародно визнана православна церква контролювалася Росією, і була стовпом постійного впливу Кремля на колишнього васала. Автор публікації зазначає, що створення помісної церкви в Україні є невдачею для президента Росії Володимира Путіна, який використовував спільні культури та минуле країн, щоб виправдати свої зусилля, спрямовані на те, щоб зберегти Україну в сфері впливу Кремля. Більше того, журналіст WSJ називає церкву Московського патріархату зброєю Російської православної церкви, пояснюючи це тим, що представники УПЦ МП є прихильниками тісних зв'язків з Росією, підтримують проросійських політиків в Україні.

Британське видання написало The Guardian про наслідки рішення надати Українській церкві незалежності, підкреслюючи, що відлуння цієї надподії чути навіть на Афоні. Бо на Афоні відчувається вплив Росії. Журналісти видання розповідають, що у монастир люблять приїздити російські бізнесмени та політики, і на півострові "панує атмосфера елітного клубу". На Афоні робітники медіа зустріли ченця, який брав участь у воєнних діях на стороні проросійських бойовиків в Україні. Він, звичайно, наполягає на тому, що зброї в руках не тримав, але ж "малював карти", на яких позначав українську авіацію, в яку стріляли терористи. Нині колишній бойовик вважає, що незалежність української церкви "означатиме, що 5-7 мільйонів людей потраплять до пекла".

У статті підкреслюють, що західні країни підозрюють Росію у використанні Афона з метою отримати плацдарм у країні, що входить до складу ЄС. При цьому, афонський монах Макарій у коментарі виданню заявив про те, що більшість ченців вірні Вселенському патріарху. Про те це й же Макарій визнає, що "є кілька монахів, які просто люблять російські гроші".

Німецьке видання Suddeutsche Zeitung у статті "Церква без Путіна" описало радісну атмосферу у Києві 15 грудня: "Українські віряни "вже давно чекали цього дня". У суботу у день Об’єднавчого собору "тисячі українців махали блакитно-жовтими прапорцями на великій площі перед церквою, зігріваючись співом чи глінтвейном". "Багато людей плакали, бачачи цю подію, яка вже є однією з найважливіших в історії України та Православної Церкви. Йдеться про створення і визнання незалежної (автокефальної) української церкви, яка більше 300 років була підпорядкована Московському патріарху", - йдеться у статті.

"Церква України відокремилася від Росії - це дуже значущий політичний крок", - пише швейцарське видання Neue Zurcher Zeitung. "Для багатьох православних українців країна вдруге стала незалежною", - також пише газета.

Нагадаємо, у суботу, 15 грудня, в Києві Об'єднавчий собор обрав першого предстоятеля Української православної церкви. Ним став Епіфаній. Фактично - це буде перший визнаний київський митрополит з часів правління Ярослава Мудрого.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-12-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1627

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]