Головна » 2015 » Лютий » 4 » Януковича позбавили звання президента України

Януковича позбавили звання президента України

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про позбавлення Віктора Януковича звання Президента України" (реєстраційний номер 1883). За дане рішення сьогодні, 4 лютого, проголосував 281 із 313 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Постановою передбачено позбавити колишнього главу держави Януковича звання президента України. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що 25 лютого 2010 року Янукович був обраний президентом України.

22 лютого 2014 року постановою Верховної Ради №757-VII було встановлено, що президент України Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує своїх обов’язків.

23 лютого 2014 року постановою Верховної Ради №764-VII було покладено на голову Верховної Ради України Олександра Турчинова виконання ним обов’язків президента України згідно із статтею 112 Конституції України, які він виконував до обрання на позачергових виборах Петра Порошенка президентом України.

"Фактично, Верховною Радою України було встановлено факт дострокового припинення повноважень президента України Януковичем.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про очищення влади" встановлено, що Янукович своїми діями узурпував владу та призвів до підриву основ національної безпеки і оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини.

Наразі Янукович перебуває в розшуку як особа, яка переховується від органів досудового розслідування", - йдеться у записці.

У документі сказано, що дострокове припинення повноважень Януковича відбулось у зв’язку з неконституційним самоусуненням від виконання своїх обов’язків та втечею з території України, задля уникнення покарання за вчиненні злочинні дії проти прав і свобод людини.

"Через те, що чинне законодавство містить прогалини в частині правових наслідків самоусунення громадянина України від виконання повноважень президента України, а також вчинення ним дій, які загрожують керованості держави, територіальній цілісності і суверенітету України, масовому порушенню прав і свобод громадян, є гостра необхідність схваленн даного законопроекту, який би позбавив Януковича звання президента України", - сказано в записці.

Нагадаємо, після розстрілу Майдану Віктор Янукович втік з України вночі проти 23 лютого 2014 року. Під час перебування в Росії втікач кілька разів звертався до народу України з приводу своєї "легітимності". 1 березня він звернувся до російської влади з проханням застосувати свої війська в Україні.

3 жовтня радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив, що президент РФ Володимир Путін надав російське громадянство сім'ї Януковича.

Проти Януковича і ряду інших колишніх чиновників відкрито кримінальне провадження про масові вбивства мирних громадян. Їх оголошено в розшук.

Також проти ряду високопосадовців часів Януковича відкрито кримінальні провадження за фактами відмивання коштів та виведення капіталів.

Генпрокуратура відкрила більш як 30 кримінальних проваджень стосовно Януковича і його спільників. Їм усім також повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень та оголошено розшук.

18 листопада голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що Служба безпеки завершила розслідування і передала до Генпрокуратури матеріали щодо рахунків, майна екс-президента Януковича та ще понад 80 колишніх високопосадовців, які працювали при ньому.

"Стосовно 82 колишніх високопосадовців (прізвище Януковича перше у списку), які працювали в уряді колишнього президента в 2010-2013 роках, щодо їхніх рахунків, майна, СБУ розслідування завершила і передала до Генпрокуратури", - сказав Наливайченко.

12 січня 2015 р. міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Інтерпол оголосив у розшук Януковича, Миколу Азарова і ще кількох осіб.

20 січня Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту для колишнього президента України та його посіпак.

Генеральна прокуратура України готує пакет документів для початку процедури екстрадиції.


За матеріалами: Новини сьогодні
04-02-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1997

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]