Головна » 2012 » Серпень » 15 » Як доглядати за декоративним кроликом

Як доглядати за декоративним кроликом

Декоративний кролик - ідеальний вихованець для сім'ї. Ця тварина відрізняється поступливим характером, не вимагає складного догляду і прекрасно ладнає з дітьми.

Цілеспрямовано розводити декоративних кроликів почали в 80-х роках минулого століття. І настільки в цьому досягли успіху, що сьогодні існує близько 60 порід кролів. Довгошерсті, короткошерсті, карликові, горностаєві, висловухі, блакитноокі. Втім, всіх їх відрізняє невибагливість і прив'язаність до своїх господарів. Саме тому ці пухнасті звірята останнім часом завойовують все більшу популярність.

Апартаменти для пухнастиків

Ще до того, як ти принесеш кролика додому, вибери для нього зручну клітку. У тому, що стосується зовнішнього вигляду житла для кролика, то тут ти цілком можеш покладатися на свій смак, але при цьому прислухайся до порад фахівців. Оптимальна за розміром клітина - 100 × 80 × 70 см. При цьому клітина обов'язково повинна бути оснащена знімним піддоном, щоб тобі було легше прибирати, і спальним будиночком, щоб кролик при бажанні міг усамітнитися. Ще в клітці повинні бути годівниця, яка легко знімається і поїлка у вигляді нахиленої пляшки. Дно клітини можна вистилати наповнювачем для котячих туалетів або тирсою не хвойних дерев. До речі, крім клітини, обов'язково купи для вихованця котячий туалет (він стане в нагоді, коли ти будеш випускати кролика погуляти по квартирі) і кілька м'ячиків з дзвіночком для ігор.

Збалансований раціон

Щоб вихованець був здоровий і активний, основу його раціону повинна складати спеціальна зернова суміш, яку можна придбати в будь-якому зоомагазині. Також включи в раціон вихованця яблука (їх потрібно розрізати на чотири частини і виймати з них кісточки), морква, топінамбур, сухофрукти, горіхи і трохи підсушеного хліба. Крім того, кролику взимку необхідно давати сіно, а навесні і влітку різноманітну зелень: кульбаба, подорожник і конюшина. А от капусту всіх видів, буряк і картоплю давай йому нечасто і зовсім небагато - у великих кількостях вони можуть викликати здуття живота. З продуктами таких як: цитрусових, екзотичних фруктів, твердого сиру, солодощів теж краще не експериментувати, кролик може отруїтися.

Косметичні процедури

Кролик сам піклується про чистоту своєї шерсті, тому мити його не потрібно, достатньо лише раз в день вичісувати його щіткою з м'якими зубами. Ветеринари попереджають: при частому миттю з шкіри і шерсті тварин змивається захисний шар жиру. В результаті шкіра починає лущитися, а шерсть стає тьмяною. Але все ж іноді його потрібно купати, наприклад, після прогулянки на вулиці. Головне, під час купання використовуй тільки спеціальний шампунь і добре його змивай.

Щоб кролик не травмувався і відчував себе комфортно, йому приблизно раз на три тижні потрібно підстригати кігтики. Нехай перший раз їх підстриже ветеринар: ти побачиш, як це робити, щоб ні в якому разі не зачепити нервові закінчення на пазурах вихованця.

Дресирування кролика

Всупереч розхожій думці кролики дуже кмітливі і товариські звірятка. Приклавши трохи зусиль, ти зможеш навчити пухнастиків ходити в туалет на лоток, відгукуватися на кличку, коли він біля тебе, реагувати на команду «Фу!», Ходити на спеціальному повідку.

Принісши малюка в будинок, кілька днів давай йому просто нюхати твою руку, пригощай ласощами, погладжуй вуха і спинку. Потім почни брати пухнастика на руки, підтримуючи під живіт і задні лапи. При цьому як можна частіше вимовляй його кличку. Коли кролик почне відгукуватися на своє ім'я, випускай його бігати по кімнаті, спочатку відгородивши для нього невелику частину приміщення та поклавши туди м'ячики, гілочки. Туди ж фахівці рекомендують ставити лоток, і як тільки ти помітиш, що кролику потрібно в туалет, відразу ж сади його туди. Як правило, кількох "усаджень” буває достатньо, щоб кролик почав ходити на лоток самостійно.

Чи здоровий кролик?

При покупці кролика обов'язково зверни увагу на його самопочуття. Здорові кроленята стрибають по клітці, грають, проявляють інтерес до навколишнього оточення і завжди приймають їжу. Звичайно, час від часу вони сидять на місці або витягуються і лежать на боці. Але якщо малюк весь час сидить в кутку клітки, і ніяк не реагує на зовнішні подразники, це має тебе насторожити. Крім того, зверни увагу на стан вовни і очі. У здорового кролика повинна бути гладенька шерсть і очі без всяких виділень.

Також читайте:


Ведущий "Окна-новости" на канале СТБ Владимир Бойко - яркий пример позитива в телеэфире. Несмотря на нелегкое настоящее, отраженное в ежедневных выпусках новостей, он не устает дарить улыбку зрителю. Владимир отмечает, что телеведущий должен расставлять такие акценты в сообщениях, которые передавали бы зрителю веру в победу добра. О пути к журналистике, жену и авторскую программу корреспондентам рассказал Владимир Бойко, который также может легко сказать, где можно быстро купить пшеницу по выгодной цене с помощью доски объявлений в Интернете, а также объявлений на портале. "Агротендер", найти который можно по адресу agrotender.com.ua.

За матеріалами: Новини сьогодні
15-08-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 14286

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]