Головна » 2017 » Лютий » 6 » Кам'яна сокира періоду енеоліту

Кам'яна сокира періоду енеоліту

На Закарпатті попросять віддати у музей кам'яну сокиру періоду енеоліту, знайдену у Виноградові

У Виноградові по вулиці Українській у 1959–1960 році під час копання колодязя знайшли кам’яну сокиру. Один із присутніх забрав її собі, а згодом виїхав на проживання до Чернівців, де зараз і знаходиться цей артефакт. Власник погодився надати фото знахідки, яку дотепер зберігає.

На Закарпатті попросять віддати у музей кам'яну сокиру періоду енеоліту, знайдену у Виноградові.

За словами працівників археологічного музею УжНУ ім. А. Балагурі,  це кам’яна сокира періоду енеоліту – ранньої бронзи. Аналогічні вже знайдені, й вони відносяться до археологічних культур Баден і Ніршег. На це вказує техніка шліфовки та свердління, яка з’явилася в пізньому неоліті, а широко використовувалася в енеоліті та в період ранньої бронзи.

В книжці закарпатського археолога В’ячеслава Котигрошка «Верхнє Потисся в давнину» зазначено: «У сере­дині ІІІ тис. до н.е. полгарську культуру змінює баденська, носії якої зайняли величезний ареал, що охоплював Тисо-Дунайське межиріччя з виходом на Паннонію і верхів’я Вісли…

Культура Баден на території Тисо-Дунайського басейну датується 2150 – 1800 рр. до н.е. Ф. Потушняк  відзначає, що доля носіїв культури Баден не зовім зрозуміла або взагалі не встановлена, а час її існування можна віднести до останньої чверті ІІІ тис. до н.е. … у результаті взаємопроникнення елементів місцевої та запозиченої культури утворився ряд локальних груп культури Баден».

Тож на Закарпатті проситимуть власника передати цю знахідку до музею.

Закарпатців, тим часом, просять: якщо натрапляєте на такі речі, то, будь ласка, не поспішайте їх викидати, вони мають важливе наукове значення.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-02-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11046

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]