Головна » 2013 » Червень » 21 » Каштани: смачні, корисні та цілющі

Каштани: смачні, корисні та цілющі

Розрізняють два види каштанових дерев: солодкий каштан, який вживають у їжу, і кінський каштан (його також називають балканським) — лікувальний, але неїстівний.

В садах і парках зростає кінський каштан. У гомеопатії для приготування різних лікарських засобів використовуються не тільки його плоди, але й квіти, листя і навіть кора цього дерева. Препарати на основі кінського каштану здатні допомогти в лікуванні судинних захворювань (тромбофлебіт, варикоз): вони розширюють звужені артерії, прискорюють кровотік і зменшують крихкість капілярів. Екстракт каштану застосовують при лікуванні забитих місць, різних травм і синців.

Каштан містить дубильні речовини, тому відвар, приготований з його кори, квіток і насіння використовують як жарознижуючий і в’яжучий засіб, а також при захворюваннях жовчного міхура і розладах травлення.

Відвар з подів і листя каштана застосовують при запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Подрібнене листя й плоди в співвідношенні 1:1 потрібно залити 200 мл окропу та варити на водяній бані протягом 30 хв. Після цього слід додати необхідну кількість води (загальний обсяг повинен становити 200 мл). Приймати відвар треба по 1 ст.л. один або два рази на день після їжі. За відсутності побічних ефектів можна приймати по 1 ст.л. 2–3 рази на день.

Солодкі каштани — плоди каштана благородного. Плід цього дерева — горіх. У порівнянні з іншими горіхами, такими як волоський, арахіс, фундук і мигдаль, вони містять меншу кількість жирів. Каштани відмінно підійдуть тим, хто дотримується вегетаріанської дієти: вони містять до 3% мінеральних речовин, 2,5–3,5% клітковини, більше 60% вуглеводів, вітаміни, А, В і С, і мінеральні речовини: кальцій, натрій, фосфор, магній, калій, залізо та ін. Плоди каштану досить калорійні завдяки білку та крохмалю: 100г горіхів містять в собі 180 ккал.

Горіхи можна їсти в сирому вигляді, смажити, запікати, варити і робити з них борошно. Свіжі каштани можна зберігати в прохолодному місці декілька днів, після чого вони почнуть всихати і стануть ламкими. Щоб горіхи було легше очистити, можна зробити невеликий надріз на шкірці, і покласти в окріп на 2–3 хв.

Печені каштани. Перед запіканням на кожному каштані потрібно зробити надріз (на кінчику) і покласти в розігріту духовку на 15 хв. Після запікання очистити від шкаралупи. Їсти їх смачно з вершковим маслом.

Варені каштани. Очищені від шкірки каштани слід залити холодною водою і варити 20 хвилин після закипання. Потім потрібно злити воду і тримати близько 5 хвилин під кришкою в теплому місці. Подають їх також із вершковим маслом.

Солодкі каштани збирають в кінці осені. Цей горіх особливо популярний у Франції, де вирощують його особливий сорт — кугурдони. Цей плід дуже поширений і за багато років став національним продуктом. Французи так полюбляють цей горіх, що навіть присвятили йому свято — кожного року у них проходить День каштана.



За матеріалами: Новини сьогодні
21-06-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11259

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]