Головна » 2015 » Червень » 22 » Кохання гігантів - Петрос і Говерла

Кохання гігантів - Петрос і Говерла

Вона – струнка й стрімка. Дуже популярна й неприступна водночас, як і кожна справжня красуня. Він закохано милується нею на відстані. Вона любить, коли, пишучи про неї, вживають префікс "най-". Він зі спокоєм та достоїнством залишається в тіні її слави. Вона – найвища вершина Українських Карпат. Він – її незмінний, суворий і величний, 2020-метровий супутник. Вона - Говерла, Він – Петрос.

    Говерла, як і кожна красуня, любить увагу. Проте, як і всяка норовлива панянка, може легко змусити страждати своїх шанувальників (палючим сонцем, бурями, грозами, шквальними вітрами, лавинами та блискавицями) і, навіть, здатна замучити до смерті... Жіночі настрої передбачити важко! Та скільки б не приходило до підніжжя гори закоханих в її красу шанувальників, усі вони з'являються і йдуть, тривають лише мить в її житті, а Він залишався з Нею завжди. Зовсім поруч.
    Петрос своїм суворим і навіть грізним виглядом одразу дає зрозуміти: з ним жарти погані. І якщо ви у нього гість випадковий, то, будьте певні, Він перевірить ваші нерви на міцність. Через свої стежки Вінпускає до Неї лише людей надійних: сильних та мужніх.
    Вони поруч уже мільйони років. Майже разом і водночас завжди на віддалі. Якихось 5 із половиною кілометрів розділяють їх. Для них обох ця відстань мала й безмежно велика водночас. Зовсім поряд, та не разом... Лише вітер може доносити п'янкий запах трав з її схилів до Нього. Лише луна може доносити розпачливий гул його лавин до Неї. Лише кудлаті хмари можуть огортати їх разом у свою прохолодну ковдру та приховувати їхні ніжні перемовини від усього світу...
    Дві гори, два прекрасних двохтисячники, дві перлини Українських Карпат зачаровують та ваблять на свої вершини тисячі мандрівників з усього світу. Вони надихають багатьох художників та фотографів. Дарують незабутні, захоплюючі відчуття усім, хто дивиться на світ з їхніх висот, їхніми очима... Ці гори окрилюють, змушують закохуватися в довколишні краєвиди, адже сам дух Закоханості, дух Божественної Любові витає тут просто у повітрі. Хто зна, можливо, саме описане в давніх гуцульських легендах кохання між Петросом та Говерлою, створює цю неймовірну атмосферу любові, яку так легко тут відчути. Любові до цих гір, лісів, струмочків та ароматів, каменів та хмар, Петроса й Говерли... Любові до всього живого...

Наталія Тернавська

Легенда про кохання Петроса та Говерли

    Одна давня гуцульська легенда розповідає, як з'явилися в Карпатах такі вершини як Петрос, Говерла і Піп-Іван.
    А було це так. У далекому-далекому минулому, коли Карпати ще не були такими високими, в тих краях було село. У селі разом зі своїм батьком жила красива струнка дівчина Говерла. Сім'я їх була не дуже бідна, але й не багата.
    Омріяною нареченою для багатьох була Говерла, безліч парубків впадали за нею. Та попри таку значну увагу, й незважаючи на те, що дівчина добре знала ціну своїй красі, її серце вже було зайнято. У ньому вже давно зародилось кохання до красивого, працьовитого юнака Петра. Легінь був вправним господарем, гарним помічником для сусідів, адже мав добре серце та золоті руки. Однак був Петро безбатченком...Проте це не заважало йому любити прекрасну Говерлу.
    Закохані приховували від інших свої почуття. Вони хвилювалися за своє майбутнє. І не дарма. Адже батько Говерли був проти кохання дочки та Петра. Він хотів знайти для єдиної доні заможного й знатного чоловіка, аби Говерла жила не бідуючи й ніколи не працювала так важко, як колись це був змушений робити її батько.
    Проте кохання Говерли і Петра було сильнішим за всі батьківські перестороги. Тому люблячі серця захотіли бути завжди разом попри все. Для цього вирішили таємно взяти шлюб, хоча й знали, що гніву впертого батька їм не уникнути. Батько ж Говерли, підозрюючи про наміри дочки й Петра, так сильно розгнівався, що в запалі наклав прокляття на любов двох закоханих. Страшне й тяжке прокляття...
    Легенда розповідає, що судилося об'єднати таку неймовірне, сильне и безстрашне кохання одному священику, якого звали Іван. Закохані розповіли йому свою історію, і він, як не дивно, таки згодився обвінчати їх таємно і без згоди батьків. І в ту саму мить, коли звершилось найбільше таїнство єднання сердець, справдилось і прокляття, наслане батьком Говерли. Усі троє "винуватців" таємного вінчання вмить стали високими горами – Говерлою, Петросом та Піп-Іваном.
    Ось так, стверджує легенда, вражене самолюбство й гнів батька Говерли згубили прекрасне й ніжне кохання, і, натомість, створили одні з найвищих та найкрасивіших вершин Чорногірського хребта Карпат.

Про героїв

    Гове́рла. Висота 2061 м. Найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України. Назва походить від угорського hovar – "сніжна гора". Розташована у гірському масиві Чорногора, на межі Надвірнянського району Івано-Франківської області та Рахівського району Закарпатської області. Має конусоподібну форму. Схили гори дуже круті, а північно-східний - украй складний для пішого підйому. Гора розташована у межах природоохоронних територій: Карпатського біосферного заповідника і Карпатського національного природного парку. З Говерли у погожі дні відкривається вид на усі головні хребти Карпат: Чорногірський, Мармароський, Свидовецький та Горгани. Популярний об'єкт літнього та зимового туризму.

    Петрос. Висота - 2020 м. Назва походить від румунського petros – "камінь". Розташований у Рахівському районі Закарпатської області. Західний і південно-західний схили гори круті, з численними кам'яними розсипами, північний та північно-східний – урвисті, зі скельними виступами. Є давньольодовикові форми рельєфу. Складається з пісковиків. Краєвиди з Петроса майже такі ж, як і з Говерли. Особливо гарно виглядає найвищий хребет Українських Карпат – Чорногора, який у хорошу погоду можна спостерігати по всій його довжині – від Говерли до Попа-Івана. З Петроса також чіткіше, ніж з Говерли, видно гору Близницю і за нею – ряд полонин хребта Свидовець.

УНІКУМ


За матеріалами: Новини сьогодні
22-06-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11028

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]