Головна » 2019 » Березень » 2 » Конференція щодо децентралізації відбудеться у Перечині

Конференція щодо децентралізації відбудеться у Перечині

У Перечині відбудеться конференція щодо децентралізації

5 березня в Перечинській ОТГ відбудеться конференція «Децентралізація –  сучасні виклики та можливості», присвячена здобуткам та результатам реформи адміністративно-територіального устрою України.

Конференція проводиться за сприяння Закарпатського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Чому буде присвячена майбутня конференція та яку мету переслідує, розповів Іван Погоріляк, голова Перечинської ОТГ.

– Насамперед ми хочемо показати нашим сусідам з Перечинщини та Великоберезнянщини, як живеться в об’єднаних територіальних громадах і що дала децентралізація, – пояснює Іван Михайлович. – З цією метою запросили сільських голів, активних жителів навколишніх сіл, які в майбутньому можуть утворити або окремі ОТГ, або доєднатися до Перечинської міської ОТГ. Ми вже прожили рік в ОТГ по-справжньому, маючи всі повноваження і непогані фінансові ресурси, тому можемо показати зміни, які дає реформа. На своєму прикладі хочемо довести нашим сусідам, що об’єднуватися потрібно вже, а не чекати 2020 року, коли процес добровільного об’єднання завершиться.

– На чому б ви зупинилися в першу чергу, розказуючи про переваги ОТГ?

– Як мінімум, при об’єднанні жоден населений пункт нічого не втрачає, навпаки – отримують. Наприклад, всі адміністративні послуги, які до об’єднання надавалися в різних структурах, надаються в ОТГ на місці. Зараз людям не треба їздити за окремими довідками, система спрощується, переводиться в електронний варіант. У 2019 році ми відкриємо свій ЦНАП і все це буде ще набагато простіше робити. Нашим завданням є показати в реальності , що зроблено, як можна працювати, коли громада діє як єдине ціле. Освіта, медицина, соціальний захист, благоустрій, спорт – все в руках громади, голови, депутатів, виконавчого комітету та старост. Відповідно немає суперечок між різними структурами влади, чия це ділянка роботи, бо всі ми єдина команда, яка виконує єдине завдання.

– Рік тому ви говорили, що про розширення Перечинської ОТГ мова не йде, бо треба розібратися з тим, що є…

– Так, я дійсно казав: дайте нам прожити хоча б три роки, щоб зрозуміти, що це таке – децентралізація. Ми прожили фактично рік в нових умовах по-справжньому, півтора року після перших виборів. Можна вже зараз говорити, що ми готові приймати в нашу ОТГ окремі населені пункти. Тим більше, на мою думку, інакше й бути не може. Села Дубриничі, Новоселиця, Чорноголова, Смерекова і Буківцьова згідно існуючої методики більше підходять до Перечинської ОТГ, ніж до будь-якої іншої. Тому ми до такого сценарію готові. Ми вже знаємо, як це робити і готові до розширення ОТГ.

Конференція  «Децентралізація – сучасні виклики та можливості» відбудеться в місті Перечин у вівторок, 5 березня, в готелі «Берізка». Початок – в 9:30. Запрошують представників усіх ЗМІ.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-03-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1600

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]