Головна » 2013 » Вересень » 29 » Кредит на чужий паспорт. Як уберегти себе від шахраїв?

Кредит на чужий паспорт. Як уберегти себе від шахраїв?

Якщо введете в пошуковику Google словосполучення «Купити паспорт України», кількість результатів Вас просто вразить: 1 810 000! Заходьте на перший-ліпший сайт, і побачите: «Ми допоможемо Вам придбати паспорт громадянина України з проводкою по базі даних, за прийнятними цінами і в найкоротші терміни».

«Продукт» рекламується класичними маркетинговими слоганами. Продавець підкреслює вигідність такої покупки: «Ви зможете: брати кредити, влаштовуватися на роботу, звертатися в держ-органи та нотаріальні контори, перетинати кордони країн СНД…».

Продаються в мережі не тільки паспорти, але і їх копії, а також – ідентифікаційні коди. Обзавестися сканами головних документів, що засвідчують особу, можна, заплативши від $ 2 до $ 4 за «штуку». Головними постачальниками незаконних копій юристи та банкіри вважають обмінні пункти валют і копі-центри.

Для чого ж чорному ринку потрібні наші паспорти? З їх допомогою можна оформитися на роботу, взяти кредит на чуже ім’я і багато іншого. Час від часу українським банкірам доводиться стикатися з ситуацією, коли позика виявляється оформленою на підставну особу за допомогою вкраденого паспорта.

«Так, такі випадки були, але вони рідкісні. Шахраї переклеювали фото у вкраденому паспорті, підробляли відбиток печатки, – розповідає Андрій Ігнатов, заступник директора департаменту ризиків Platinum Bank. – Відповідальність за такі випадки частково лежить на громадянах, які помітивши втрату документа, не вчасно повідомляють про це правоохоронним органам.

Якщо дані про втрачений паспорт своєчасно внесені до бази даних МВС, то цю аферу практично неможливо здійснити. Майже всі банки здійснюють запити до баз даних МВС втрачених паспортів у процесі прийняття рішення про видачу кредиту».

Що ж, виходить, якщо своєчасно повідомити про крадіжку паспорта в правоохоронні органи, можна уникнути того дня, коли ви дізнаєтеся, що винні банку кілька мільйонів гривень. Якщо паспорта немає, і ви ніде не можете його знайти, не сподівайтеся, що домовичок підкладе його вночі під подушку. Краще вже сходити в міліцію, ніж оплачувати потім чужі борги.

Але що ж робити, якщо шахраям таки вдалося здійснити задумане, і на вас тепер висить величезний борг перед банком? «Людина, яка постраждала від такого виду шахрайства, повинна подати заяву в банк, а також у правоохоронні органи. Відповідні служби банку проведуть перевірку, і, у разі підтвердження ознак шахрайства, проведуть внутрішнє розслідування.

Банк з’ясує, яким чином видавався кредит, звірить фото і підписи особи, яка отримала кредит з фото і підписами в паспорті. Важливим фактором, який дозволить відстояти свої права, є доказова база непричетності особи до отримання кредиту. Такими доказами є показання свідків і/або технічних засобів реєстрації, що людина в момент видачі перебував в іншому місці і не могла отримати кредит», – розповідає Андрій Ігнатов.

Неприємну ситуацію завжди можна вирішити. Але на це піде багато вашого часу і сил, в той час, коли шахрай, завдяки вашому паспорту, буде безтурботно відпочивати десь на Багамах. Тому, дорогі друзі, будьте уважні і не губіть свої паспорти.

За матеріалами: Новини сьогодні
29-09-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11248

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]