Головна » 2013 » Липень » 20 » Ломбарди – лихварі сучасності

Ломбарди – лихварі сучасності

Із ситуацією, коли терміново потрібні гроші, стикався чи не кожен із нас. До кризи українці ще мали можливість відкласти «на чорний день», і в разі необхідності скористатися заначкою. Але теперішні зарплати роблять цей сценарій зовсім нереальним. Та від фінансової безпомічності країни погано не всім: цим вдало користуються банки та інші кредитні установи.

Зокрема, останніми роками популярними стали ломбарди. В Ужгороді вони – на кожному кроці, а «для зручності клієнта» ще й у супермаркетах. Більшість – це відділення однієї мережі. Та справа не лише у їх інфекційному розповсюдженні, а й у розширенні «асортименту» предметів застави.

Перші ломбарди під заставу брали виключно золоті ювелірні вироби і дуже дорогу техніку. Тепер же можна здати майже все: мобільні телефони, побутову техніку, столове срібло, і навіть інструменти для ремонту. Вимальовується дуже невтішна ситуація: люди здають різний дріб’язок за 100 гривень, бо навіть ці гроші вкрай потрібні.

Клієнтами ломбардів тепер стають люди різного віку і статку. Працівниця однієї з ужгородських установ каже: стереотип, що сюди за кредитом звертаються лише наркомани, алкозалежні чи злодії – вже неактуальний. За її словами, по швидкі гроші приходять цілком адекватні люди. І вже важко визначити, людей якого статусу більше. Розповідати детальніше жінка відмовилася, посилаючись на те, що не може розголошувати інформацію про клієнтів – вона конфіденційна.

Отримати кредит у ломбарді можна за кілька хвилин, маючи з собою лише посвідчення особи, ідентифікаційний код та предмет застави. Це і приваблює людей, адже об взяти гроші у банку, треба запастися купою довідок і терпінням: процедура займе як мінімум день. Сума кредиту у ломбарді відносно невелика і дають її на короткий термін. Через це людям здається, що відсотки мізерні, але коли порівняти річну плату за користування кредитом у банку і ломбарді, то очі полізуть на лоба.

Наприклад, за 1000 гривень доведеться віддати ще близько 10-15 гривень в день. За 30 днів – 300 гривень, а за 3 місяці клієнт заплатить ще майже стільки, скільки взяв у позику. Відсотки, до речі, залежать від суми кредиту – що вона вища, то більша плата за користування.

Не варто очікувати, що в ломбарді адекватно оцінять речі, які приймають як заставу. Наприклад, за золото тут дають 250 грн за грам (у магазині воно коштує близько 350-400 грн/грам.) А щодо техніки, то ціни взагалі мізерні. Працівниця ломбарду пояснила: коли річ виносять з магазину, вона вже втрачає половину вартості. Тож у ломбарді за неї заплатять не більше третини.

Позику можна взяти на термін від кількох днів до кількох тижнів. Якщо не виходить забрати цінну річ після того, як термін скінчився, договір можна продовжити, сплативши відсотки. Більшість ломбардів після закінчення терміну дають ще кілька днів, щоб клієнт не втратив свою заставу. Але за ці дні нараховується пеня – плата в кілька разів вища, ніж звичайні відсотки.

Що ж стається з річчю, якщо людина не викуповує її? Здебільшого, ювелірні вироби ломбарди здають у державну скарбницю, за що отримують гроші. Декотрі самі продають заставне майно. Але для цього ломбард повинен отримати ліцензію. Купувати тут буває справді вигідно – дешеве золото та техніка. Хоча гарантій, що ці речі не крадені, немає.

Тож так чи інакше, а ломбарди вигідні лише їх власникам. Буває, звісно, що миттєвий кредит виручає, але у більшості випадків він просто витягує гроші. Яких і без того нема...

За матеріалами: Новини сьогодні
20-07-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11319

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]