Головна » 2012 » Грудень » 6 » Лунатизм: історія хвороби

Лунатизм: історія хвороби


Згадку про лунатиків можна зустріти в римських анналах, древніх єгипетських папірусах, у творах грецьких поетів і філософів. Сомнамбулізм представлявся людям великою загадкою, як, втім, і сама людина. В інструкції інквізиції "Молот відьом" розглядали сомнамбулізм, як прояв одержимості людини нечистим духом і рекомендували вирішувати цю проблеми відповідним способом. Лунатизм: історія хвороби

З часом і ростом ступеня довіри до традиційної медицини, лунатизм визнали хворобою і за зцілення стану взялися психіатри.

Що таке лунатизм

За визначенням медиків, сомнамбулізм, або лунатизм, є хворобою, яка здатна виражатися в появі несвідомих дій людини в процесі сну. У зовнішньому прояві подібні дії можуть здаватися досить цілеспрямованими, але лунатик в дійсності їх не усвідомлює. Людина може виконувати певні дії в автоматичному порядку: встати з ліжка, ходити по кімнатах, переставляти речі, виходити на вулицю, здійснювати звичні для себе справи. Варто відзначити, що виконуються всі ці дії з нетиповою для стану сну бадьорістю і спритністю, це - характерний симптом сомнамбулізму. Але головне полягає в повній відсутності спогадів про свої нічні пригоди.

Як часто це зустрічається

Якщо вірити статистиці, в масштабах світу один відсоток дорослих і шість відсотків дітей систематично здійснюють у сні нічні прогулянки. Медики намагаються пояснити подібну тенденцію незміцнілою нервовою системою і несформованою психікою. До проявів неглибокого сомнамбулізму іноді відносять випадки розмови уві сні, ситуації, коли спляча людина сидить у ліжку. Причому фахівці відзначають, що людина, яку переслідують такі симптоми, досить часто цілком здорова психічно.

Що відбувається з лунатиком

Однозначної відповіді на це питання представники медицини та науки не дають. Немає однозначної позиції і з приводу теорії впливу Місяця, ступеня його активності на поведінку сновид. Далеко не факт, що саме Місяць кличе до нічної подорожі. Але прояви лунатизму з нічними походами можуть траплятися раз чи два на місяць. Доведений факт і того, що нервова система людини пов'язана з фазами Місяця: на новий Місяць і в повний місяць людина більш збуджена. Природа діє на людину, і в особливості, на людей, які чутливі до змін у навколишньому середовищі. Серед причин сомнамбулізму своє місце посідають наслідки важких травм, сильного стресу або прояви важкого захворювання - епілепсії. Діти і підлітки, які страждають від лунатизму, ставляться на облік. Юнака з таким захворюванням не візьмуть в армію.

Все проходить

Нічні походи або розмови орієнтовно до 22-річного віку зникають. А поки не настало одужання, закривайте на ніч двері і вікна, ховайте гострі, крихкі, небезпечні предмети. Не потрібно будити лунатика уві сні, інакше він може сильно злякатися.

За матеріалами: Новини сьогодні
06-12-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11738

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]