Головна » 2014 » Лютий » 23 » Міліція реформуванню не підлягає, потрібна поліція. Негайно

Міліція реформуванню не підлягає, потрібна поліція. Негайно

Суспільна ейфорія – слушний час для кардинальних змін. А ще для того, аби в азарті випустити щось важливе. Спасибі міліційному начальству – нагадали.

Опівдні 22 лютого на сайті МВС з’явилась заява: «Міліція закликає громадян… не допустити знищення правоохоронної інфраструктури».
 
Хочу закликати до протилежного: не допустити її збереження. Що означає: міліцію розпустити, а натомість утворити поліцію. Не реформувати, а створити заново.
 
Чому не реформа?
 
Діагноз підтверджений логічно і клінічно: ця міліція реформуванню не підлягає.
 
Справа не лише у досвіді 2005-2010 років, коли помаранчеві не зробили якісно нової міліції, хоча досвід і важливий. Він експериментально підтвердив, що справа не так у людях, як у системі.
 
Міліціянти, у більшості, такі ж звичайні і нормальні люди як усюди. А от система…
 
У цитованій заяві наголошується, що вона «створювалася роками». Насправді радянська міліція творилась і шліфувалась довгими десятиліттями. Від 1917-го.
 
Недарма культовий радянський фільм так і звався «Народжена революцією».
 
Відтоді вона дещо модифікувалась та завжди залишалась і залишається радянською. Відтак, сама зміна персоналій нічого істотно не міняла і не змінить. Потрапивши на конвеєр, кожен стає гвинтиком.
 
Революцією радянська міліція породжена, революцією має бути й ліквідована. Правоохоронна ж структура, за яку так хвилюються міліціянти, потрібна, але вже у складі новоствореної поліції.
 
Коли у горбачовську перебудову в СРСР зайшли міжнародні торговельні мережі, вони не брали працівників радянської торгівлі.
 
Не думаю, що при формуванні поліції, доречно подібне вето щодо міліціонерів. Але переконаний, що усіх без винятку слід приймати на службу виключно поодинці, а не цілими колгоспами.
 
У міру створення відповідних поліційних підрозділів вони перебиратимуть функції відповідних підрозділів міліції.
 
Чому негайно?
 
Не сперечатимусь на нулі зараз міліція чи у мінусі, у кожному разі йдеться про цілковите відновлення. А хто ж не знає, що будувати нове легше, ніж перебудовувати? А щодо перебудови гнилого годі й казати.
 
Як відновити довіру людей до міліції, навіть до того мінімуму, що існував донедавна? А як відновити самоповагу міліціянтів до себе? Ось вони не проти спільного патрулювання із Самообороною Майдану. Бояться що без охоронців їх поб’ють?
 
А якщо врахувати, що на правонападників із МВС чекають чисельні кримінальні провадження і ґрунтовні слідчі дії? Сподіватись, що з цієї деморалізованої контори витвориться справжня українська правоохорона – навіть не смішно.
 
Розумію, міліція не лише сама підставилась, її капітально підставили. Та це аргументи, а фактом є її повна дискредитація.
 
За таких умов, триматись за годівницю аморально, і вищі міліціянти першими мали б запропонувати заміну міліції іншим правоохоронним органом.
 
Заради справедливості зазначу, що Янукович не лише усім насолив, а когось і відбілив. До свого ювілею 23 лютого, третій президент отримав подарунок від четвертого: тепер уже не він, а Янукович головний антигерой України.
 
Причому у всіх номінаціях: серед прихильників Євромайдану, його антиподів, мирних обивателів.
 
Згідно статті 1 закону України «Про міліцію», вона «захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань».
 
І що з того вона робить? І які ще треба аргументи для її розпуску?
 
Чому «Поліція», а не «Міліція»
 
Те, що нова служба потребує нову назву – зрозуміло. Але яку?
 
Слова мають не тільки зміст, але й історію. Скажімо слово «регіон» – саме по собі цілком пристойне. І слово «міліція» (від латинського militia «народне ополчення»), і слово «поліція» (від давньо-грецького ἡ πολιτεία – «держава») нормальні.
 
Та у більшості країн світу діє «поліція». І в Україні, там де є латинська транскрипція (митниця, аеропорт, вокзал) міліція пишеться «police»).
 
Щоправда й назва «міліція» використовується у низці країн і регіонів: Абхазії, Білорусі, Киргизстані, Південній Осетії, Придністров’ї, Таджикистані, Узбекистані, Україні. Показова компанія!
 
Заява на сайті МВС розміщена від імені його особового складу. Якщо це так і заява уважно розглянута, обговорена і підтримана міліціонерами усієї країни, поважаю їхню думку, хоч і не погоджуюсь з нею.
 
Та швидше заява швидкоруч спроворена міліційним начальством задля збереження посад. Таке лукавство ще один вагомий аргумент на користь негайної заміни радянської міліції українською поліцію.
 
Борис Беcпалий – народний депутат України 3, 4 і 5-го скликань


За матеріалами: Новини сьогодні
23-02-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11263

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]