Головна » 2016 » Січень » 4 » Можна було з рук купити контрабандні цигарки, переміщені через кордони Закарпаття, біля Ейфелевої вежі - Москаль

Можна було з рук купити контрабандні цигарки, переміщені через кордони Закарпаття, біля Ейфелевої вежі - Москаль

І французька поліція цього не бачила…

Те, що тут робилося в плані боротьби з контрабандою, називалось художньою самодія­льністю.
Так сказав у нещодавньому інтерв'ю глава Закарпатської адміністрації Геннадій Москаль.
"Ловили тих, хто ховав кілька блоків цигарок в обшивку автомобіля, а все інше йшло нескінченними потоками. Контрабанда і розповсюдження наркотиків нічим не відрізняється від контрабанди і розповсюдження тютюнових виробів. Всі думають, що контрабандні сигарети викурюють угорці, румуни чи поляки. Може, 5-7% залишається на їхньому внутрішньому ринку. Основні споживачі, тобто основний ринок збуту, — це Франція, Італія, Німеччина, Іспанія, і надприбутки отримують від ринку в Англії. Там формуються замовлення і звідти йдуть гроші. Хто очолює, точніше, очолював, цю велику транснаціональну компанію, я чесно не знаю.

У чому проблема, яку вдалося вирішити, і це кардинально змінило ситуацію з контрабандою. Є білоруська тютюнова фабрика “Нєман” (Гродно) — стовідсоткова державна власність. Ви знаєте, як Лукашенко ставиться до корупції. Нас взяв сумнів, що при ньому були ліві поставки…

Ми вийшли на сайт і тільки із сайту порахували, що через КПП “Платонове” та “Кучурган” транзитом з Білорусі у Придністров’я йшло сигарет стільки, що якщо поділити на все населення Придністров’я, то вони в місяць, навіть з урахуванням немовлят, викурювали по тридцять пачок. Це абсурд.

Тобто звідти через прозорий кордон все потрапляло в Украї­ну. Кабмін закрив ці два контрольно-пропускні пункти для пропуску підакцизних товарів. Тепер увесь підакцизний товар мусять завозити через Молдову, через офіційний Кишинів. Наведу один промовистий приклад: в Україну офіційно було завезено 15 ліній для виготовлення цигарок. Їх ніде нема. Ніхто не знає, де вони працюють.

В Криму і Донецьку діє непідконтрольна фабрика сигарет… Щоб боротися з проблемою, треба поставити правильний діагноз. Кажу про джерело контрабанди. На Закарпаття великими партіями завозились ліві цигарки. Їх розповсюджували двома шляхами: завантажували у фури і за домовленостями з нашими та угорськими чи словацькими митниками та прикордонниками переправляли через кордон. Потім починав діяти принцип, який українці слабо розуміють — “Європа без кордонів”. Далі нема митників, прикордонників, товар під пломбою, ризиків майже нема. І фури спокійно йдуть у Францію, Італію, Англію тощо.

Друга, більша частина, переправлялась через “зелений кордон”. На гуртовому складі купувались сигарети. Їх везли бусиками. У прикордонному селі є чотири будинки, які займаються вже дрібним гуртом. Вони є як на українській, так і на іншій стороні. Їх передають з рук у руки. Коли проводили спільні наради з угорськими, словацькими, румунськими, польськими митниками і прикордонниками, ми їм казали: “Шановні, ви такі ж корумповані негідники, як і ми. Наш контрабандист передає цигарки вашим, які їх беруть”.

У прикордонному селі є купа безробітних хлопців, які з цих чотирьох хат-гуртівень носять цигарки на той бік. І чомусь їх не затримували ні українські прикордонники, ні угорські, ні румунські. 150 гривень коштувало перенести один пакунок. За день по п’ять ходок робили… Зносили ці цигарки у такі ж чотири хати на тому боці. Звідти мікроавтобусами звозили цигарки у великий склад-магазин, який зазвичай розташований за містом і для ширми торгує, наприклад, плиткою чи виробами з дерева. Там під навісами стояли фури. Усі ці коробки складали у фури, опломбовували, за документами це були, наприклад, вироби з дерева, і їхали у країни Європи. Приїжджали у такі самі липові склади-магазини. Туди приходили дрібні торговці, закуповували ці ліві цигарки, які потім розповсюджувалися у барах, ресторанах, нічних клубах.

Біля Ейфелевої вежі можна було з рук купити наші українські цигарки без акцизної марки. І французька поліція цього не бачила… Коли наші європейські колеги кажуть, що це тільки ми корумповані, а вони чесні, я їм кажу, що злодій голосніше за всіх кричить “тримайте злодія”.

Так ось, цього міжнародного синдикату на сьогодні немає. Він розвалився як доміно, - впевнено сказав пан Москаль і додав: -  Повірте. Інформацію про весь ланцюжок ми передали угорцям, вони — Європолу. Я особисто передав цей диск, де була інформація про усі склади у кожній країні, задіяній у цій схемі. Там все накрили, усіх заарештували. Але у мене питання: а де вони були раніше? Вони не бачили, що у них під носом робилося?

 


За матеріалами: Новини сьогодні
04-01-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1920

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]