Головна » 2016 » Грудень » 14 » МЗС розчароване затягуванням Асоціації і "безвізу"

МЗС розчароване затягуванням Асоціації і "безвізу"

Рівень довіри українського МЗС до ЄС падає через ситуацію, яка склалася у питанні безвізового режиму та ратифікації Угоди про асоціацію. Про це заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. Такі коментарі Зеркаль опубліковано у Financial Times, передає УНІАН.

Зеркаль наголосила, коментуючи нове відтермінування скасування віз для громадян України, що це рішення ухвалено після чергового підтвердження з боку ЄС виконання Україною всіх вимог Євросоюзу.

"Тепер нам складно вірити у будь-які обіцянки ЄС", - цитує видання заступницю міністра.

Також Зеркаль заявила, що затягування ратифікації Угоди про асоціацію "тестує рівень довіри".

"Це тестує рівень довіри до ЄС... Я кажу зараз не дуже дипломатично", - зазначила вона, додавши, що "це (події навколо ратифікації) сприймається як якась зрада, особливо враховуючи, яку ціну ми заплатили за наші європейські прагнення. Жодна країна ЄС не платила такої ціни", - додала Зеркаль.

Вимоги Нідерландів щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС не змінюють тексту самого документа. Про це в ефірі Еспресо.TV сказала віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Ми повинні розуміти, що вимоги Нідерландів щодо асоціації Україна-ЄС - це не додатковий документ. Це так звана інтерпретаційна заява. Це ніби як така в нас пояснювальна записка до законопроектів. Там повторюються ті ж речі, які вже записані в угоді", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, до Угоди про асоціацію нічого не додається і нічого з неї не видаляється. Зауваження влади Нідерландів є політичною заявою для власних виборців.

"Шкода, що потрібні такі додаткові юридичні роз'яснення до документа, який так важко вистражданий українським суспільством, українськими громадянами", - додала віце-прем'єр.

Нагадаємо, Нідерланди досягли узгодження 3 із 4 своїх вимог щодо асоціації Україна-ЄС.

"Нідерланди вже досягли домовленостей щодо трьох з чотирьох умов, яких вони хочуть досягти і які чітко говорять про те, що Угода про асоціацію не передбачає військової допомоги Києву, що ця Угода не буде коштувати країнам ЄС екстра-грошей, а також, що держави-члени мають право обмежити кількість українців, яким дозволено працювати та жити в країнах ЄС. Питання щодо того, що Угода не є кроком до членства, буде обговорюватися сьогодні увечері", - повідомило джерело у дипломатичних колах.

Раніше прем'єр Нідерландів Марк Рютте пропонує, щоб лідери ЄС на саміті заявили про те, що УА з Україною не містить додаткових зобов'язань безпеки або фінансового характеру з боку Брюсселя на адресу Києва. Нідерланди вимагають від лідерів ЄС визнати, що асоціація між Євросоюзом та Україною не буде надавати українцям права "вільно жити і працювати" на території країн-членів Євросоюзу.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-12-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1791

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]