Головна » 2016 » Серпень » 26 » На припиненні вогню в зоні АТО до 1 вересня Україна наполягає й заради звільнення заручників готова до компромісів

На припиненні вогню в зоні АТО до 1 вересня Україна наполягає й заради звільнення заручників готова до компромісів

  Україна закликає припинити вогонь в зоні бойових дій на Донбасі до 1 вересня, заявила у п'ятницю 26 серпня в Мінську перший віце-спікер Верховної Ради, представник в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Ми наполягаємо на безумовному припинення вогню. Особливо це актуально напередодні 1 вересня. Сьогодні українська сторона у всіх чотирьох підгрупах виступає з ініціативою, що напередодні 1 вересня просто зобов'язані всі сторони припинити вогонь, тому що страждають не тільки військові, але і цивільне населення", - цитує Геращенко бєларуське державне агентство БелТА.

За її словами, на лінії фронту тільки в Луганській області знаходяться 126 навчальних закладів. В окремих районах в минулому році діти не могли відвідувати школи через бої.

"Безумовно, просто необхідно подумати про безпеку дітей. Ми закликаємо, щоб режим припинення вогню діяв стабільно, і ніяких порушень не було", - зазначила вона.

Також Геращенко заявила, що Україна готова йти на компроміси в переговорах із бойовиками заради звільнення заручників.

"Дуже важливим блоком мінських угод є гуманітарний. У цьому блоці ми виступаємо за найбільші компроміси, готові до цих найбільшим компромісів заради двох цілей: звільнення всіх заручників, всіх незаконно утримуваних і безперешкодний доступ гуманітарних міжнародних місій на всю територію конфлікту", - сказала вона.

За інформацією Служби безпеки України, список незаконно утримуваних складається з 116 осіб – військових і цивільних осіб.

"Аби вирвати і дістати наших хлопців, ми готові до компромісів. Яких? На українській території незаконно ніхто не утримується. Ми правова держава. Безумовно, ті, хто порушує українське законодавство, затримується за тією чи іншою статтею Кримінального кодексу. Але враховуючи, що ми зобов'язані боротися за кожного українця, у випадках, де закони дозволяють, ми йдемо на те, щоб шукати правові механізми, як тих чи інших людей передати, щоб звільнити наших хлопців", - пояснила Геращенко.

Нардеп заявила, що Україна наполягає на створенні п'ятої підгрупи в тристоронньої контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі. За її словами, нова структура буде вирішувати проблемні питання, які виникають на українському кордоні.

"Питання кордону для української сторони є принциповим, тому так серйозно весь цей рік ми боремося за те, щоб була створена підгрупа з питання повернення контролю над кордоном, а також щодо допуску ОБСЄ до українсько-російського кордону, щоб міжнародна нейтральна організація могла контролювати, що там відбувається", - сказала Геращенко.

Окрім того, вона наголосила, що Мінські угоди – важливий механізм мирного врегулювання російсько-української війни на сході нашої держави.

"Ми вважаємо, що мінські угоди – дуже важливий механізм мирного, дипломатичного врегулювання того, що відбувається в Україні, - зазначила Геращенко. - Багато хто критикує мінські угоди, але з червня минулого року до сьогоднішнього дня нам вдалося звільнити близько 80 українців".

Політик зазначила, що ситуація на сході України залишається напруженою, порушується режим припинення вогню.

Як повідомлялося, раніше Геращенко заявила, що з початку війни вдалося звільнити 3 тисячі 80 осіб, але за останній рік – це лише 80. За її словами, чим менше заручників, тим складніші переговори., й тим важче відбувається їх виривання з лап ворогів.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-08-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1731

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]