Головна » 2015 » Червень » 12 » На утеплення житла - як отримати 10 тисяч гривень

На утеплення житла - як отримати 10 тисяч гривень

За інформацією Закарпатської ОДА, в Україні власникам індивідуальних будинків та квартир компенсують не більше 10 тисяч гривень кредиту, виданого на придбання обладнання та матеріалів, що підвищують теплову ефективність житла.

Як зазначає голова Держенергоефективності Сергій Савчук, у 2015 році на відшкодування 30% від тіла «теплого» кредиту господарям приватних будинків у держбюджеті передбачено 198 млн гривень. В той же час на компенсацію 40% вартості матеріалів і обладнання для термомодернізації ОСББ та житловим кооперативам держава виділила 97,9 млн гривень.

Для власників індивідуальних будинків механізм отримання компенсації дуже простий і діє так само, як при покупці твердопаливного або електричного котла, розповідає Сергій Савчук. Господар обирає магазин, де продаються необхідні йому матеріали і обладнання. Згідно з постановою уряду, це можуть бути:

- матеріали для термоізоляції та тепломодернізації зовнішніх стін будинку, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаменту;
- енергозберігаючі двокамерні склопакети для вікон;
- індивідуальні засоби обліку води і радіаторів опалення з терморегуляторами;
- теплові насоси, які дозволяють використовувати для опалення енергію зовнішнього повітря;
- рекуператори тепла вентиляційного повітря, які дозволяють повертати у приміщення тепло від повітря, що виходить назовні;
- сонячні колектори, які використовують енергію сонця для нагрівання води у системі опалення. (Сучасні сонячні колектори дозволяють нагрівати воду до кипіння навіть у морозяні дні.)
Потім раціоналізатор отримує рахунок на придбання енергоощадних матеріалів та обладнання – і бере кредит на зазначену суму у найближчому відділенні одного з трьох банків – «Ощадбанк», «Укргазбанк» або «Укрексімбанк», які беруть участь у програмі. Через кілька днів обрана фінустанова отримає від уряду 30% суми кредиту і зарахує ці кошти на рахунок клієнта, поки той буде займатися будинком, говорить Сергій Савчук.

Порядок отримання компенсацій по програмі співфінансування для ОСББ трошки складніший, зауважує голова Держенергоефективності.

Знайшовши підрядника для утеплення, об’єднання ініціативних мешканців будинку розробляє проект, на основі проведеного енергоаудиту(в ідеалі), та визначає загальну вартість робіт. Жителям багатоквартирних будинків згадана постанова дозволяє компенсувати:

- матеріали для термоізоляції та тепломодернізації зовнішніх стін будинку, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаменту;
- енергозберігаючі двокамерні склопакети для вікон;
- засоби обліку теплової енергії і води;
- регулятори теплового потоку у відповідності з погодними умовами;
- індивідуальні теплові пункти, які дозволяють більш ефективно використовувати енергію теплоносія, що надходить в будинок;
- матеріали і обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування - світло в під'їздах.

Далі – ОСББ, керуючись більшістю голосів жителів, приймає рішення про термомодернізацію, звертається у банк, отримує кредит на зазначену в кошторисі суму і за рахунок позики оплачує роботу і матеріали.

На наступному етапі ОСББ має направити акти про виконані роботи з утеплення та рахунки-фактури в банк, який на основі отриманих документів формує реєстри позичальників із зазначенням розмірів та цільового призначення виданих кредитів і направляє їх до Держенергоефективності.

За словами Сергія Савчука, агентство обробляє списки і перераховує фінансовій установі належні суми протягом п'яти днів. В той же час банк перераховує кошти на рахунки позичальників, зменшуючи тіло кредиту, протягом трьох робочих днів.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
12-06-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11128

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]