Головна » 2015 » Вересень » 29 » На Закарпатті найвищий водоспад Труфанець

На Закарпатті найвищий водоспад Труфанець

Вода тут падає з висоти 36 метрів, утворюючи систему з п’яти мальовничих каскадів

До більшості водоспадів Карпат доведеться довгенько добиратись.

Женецький (Гук), скажімо, розташувався на межі Татарова й Микуличина вглибині гір, пишуть Карпати. І хоча до нього веде добра асфальтована дорога, від траси треба йти більше 5 км.

Кам’янецький водоспад теж ховається подалі від трас. До нього десь 7 км від м. Сколе втоптаною маркованою стежкою.

А от у Труфанця, що на Закарпатті, інша проблема — хоч він і розташований одразу біля траси, і води його спеціальним каналом стікають попід дорогою, там нема де залишити машину! Єдине рішення — увімкнути “аварійки” на час перебування біля водограю.

Потічок, який в низовині стає гучним водоспадом, витікати починає на висоті близько 1720 метрів над рівнем моря, з південно-східних схилів Свидовця. Перед тим як впасти в Чорну Тису, потік Труфанець долає близько 3 км горами, і ще 230 м тече під землею.

Відвідини водоспаду безкоштовні. Для зручності туристів тут облаштована дерев’яна альтанка у гуцульському стилі, якраз над Труфанцем. Водоспад оточений лісом, тому літньої днини тут знайдете комфортну прохолоду, і затінок, але не забудьте прихопити із собою куртку чи светра на плечі — приємна прохолода після 15 хвилин перебування в ліску може перетворитись на неприємний холодок.

Водоспад просто знайти поміж селами Ясіня та Кваси. Він розмістився біля самісінької траси — точно не проїдете повз!

А ще поза ресторанчиком, що зручно влаштувався біля дороги, є джерело мінеральної води, де кожен подорожній може без перепон напитися у спеку, або й із собою водички прихопити!

Стежкою вверх від Труфанця можна знайти найсмачніші (і найцінніші!) карпатські гриби — білі. Тут, у вологому та тінистому лісі, їх може бути дуже багато! До речі, гуцули тільки їх “грибами” і називають: “Що, гриби збираєте?” означатиме чи збираєте ви саме білий гриб, і ніякий інший.
 


За матеріалами: Новини сьогодні
29-09-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11156

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]