Головна » 2016 » Травень » 2 » На Закарпатті сьогодні відзначають Поливальний понеділок

На Закарпатті сьогодні відзначають Поливальний понеділок

У другий день Великодня настає найулюбленіший день всієї закарпатської молоді – «Поливаний понеділок».

Вулицями міст та сіл бігають хлопці з пляшками, відрами та іншими підручними засобами, наповненими водою, і шукають "жертву", щоб її облити. Біля місцин з фонтанами, озерами, річками та іншими водоймами розгораються справжні баталії, але більшість учасників цих "бойових дій" та простих перехожих, які випадково потрапляють під "вогонь", навіть не здогадуються про походження цієї традиції.

Споконвіку вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою, приносить щастя та здоров’я. Тому люди обливали не тільки один-одного, а й себе теж. Цей день пов’язували передусім з духовним весняним очищенням, інформувало видання transkarpathianews.

Якщо повернутися до язичницьких часів, весняне купання та обливання мали магічне значення. Предки вірили, що так вони викличуть дощі та матимуть гарний врожай, очистяться та вилікуються від різних нездужань. Обливали водою і худобу, і птицю, бджіл з вуликами, пастухів та коней перед початком польових робіт.

Традиційно на Закарпатті чоловіки та хлопці поливаються не тільки водою, а і духами або одеколоном за що мають отримати від жінок та дівчат крашанки.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-05-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1809

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]