Головна » 2017 » Жовтень » 2 » На Закарпатті відродили унікальний самобутній фестиваль

На Закарпатті відродили унікальний самобутній фестиваль

У високогірному селі Лопухів Тячівського району після річної перерви відбувся фестиваль "Брустурянська кедровиця", присвячений унікальному місцевому напою.

Традиційно свято, що проводиться всьоме, приурочили дню села, якому сьогодні виповнилося 699 років.

"Кедровиця – це напій на основі кедрових шишок та горіхів. Готують кедровицю лише у нас, адже в нашому районі росте найбільший в Україні кедровий гай. Хибною є думка, що кедровиця – це виключно алкогольний напій. Насправді, його цілющі властивості відомі далеко за межами Тячівщині. Кедровицею можна розтирати хворі суглоби, лікувати захворювання дихальних шляхів. У якості профілактичного засобу кедровицю у нас вживають по одній чайній ложці три рази на день. Що ж до приготування, то кедр заливають або солодким сиропом, або горілкою, й дають настоятися…", – розповіла соціальний педагог Лопухівської ЗОШ Галина Косюк.

Цьогорічний фестиваль почався з дитячої ходи до головної сцени свята. Родзинкою свята стала нова локація фестивальної ватри, яку цього року вирішили запалити посеред річки Брустурянки. А ще місцеві мешканці відтворили давній промисел сплаву лісу та вантажів гірською річкою. Зі сцени ж гостей фестивалю вітали почесні гості – керівництво Закарпатської області, дипломати з Чехії, Словаччини, Угорщини.

"Кедр у нас росте у природньому середовищі. Наразі на території Кедринського лісництва є заказник державного значення площею 166 гектарів, на яких переважно росте кедр європейський віком понад 160 років. Це ті самі праліси, де не ведеться жодна господарська діяльність. Також кедр європейський росте ще в двох лісництвах в Україні, але у такій кількості тільки у нас. Кедр – то єдина хвойна порода, яка має не просто насіння, а кедрові горішки. А вже відомий напій кедровицю готують у вигляді настоянки, але не лише на горішках, бо вони надто терпкі, а на цілих шишках…", – розповів директор ДП "Брустурянське лісомисливське господарство" Михайло Бігун.

Європейський кедр на Закарпатті росте у складних кліматичних умовах на висоті від 1200 метрів над рівнем моря. Рослина це рідкісна – її заборонено вирубувати, за чим пильно стежить держава.

"Насінина кедра може проростати протягом трьох років. Потім же доводиться захищати дерево від його головного ворога – птахів кедрівки, зграї яких лісова охорона відлякує зокрема й за допомогою пострілів із гвинтівки. Не кожен рік для кедра є насінневим, дерево приносить насіння раз на 2-3 роки. Цього року, наприклад, кедри горіхів не дали, тому у посадковому матеріалі та для кедровиці використали минулорічні запаси. Загалом, у насінневий рік маємо близько 30-50 кілограмів кедрових горішків", – додав М. Бігун.

Фестиваль "Брустурянська кедровиця", що є візитівкою регіону, наступного року отримає нового "сусіда" – міжнародний фестиваль "Тут бере початок Тиса". Свято мало відбутися у жовтні цього року, однак його довелося перенести через масштабний буревій у високогірних районах Закарпаття.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-10-2017
nowyny.com/
Додав: gucul
Коментарі: 0
Переглядів: 1737

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]