Головна » 2012 » Серпень » 21 » На закарпатті вирощують яблука, які є новинкою для Європи

На закарпатті вирощують яблука, які є новинкою для Європи


На Ужгородщині відбувся дводенний семінар для українських садоводів, організований ДП Голланд Плант Україна. Йшлося про вирощування десертних яблук за допомогою новітніх технологій, подібні програми в Угорщині та досвід закарпатських садівників.  У семінарі взяли участь керівництво  головного управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА, представники Інституту садівництва, українські та угорські експерти, закарпатські фермери та інші.

Угорські фахівці ділилися досвідом у вирощуванні сучасних резистентних (стійких до хвороб) сортів, розповідали про ефективні методи захисту садів, про потенціал та перспективи в сфері вирощування яблук на Україні. Українські науковці детальніше демонстрували сучасні інформаційні системи для автоматичного контролю та аналізу стану вирощування плодово-ягідних культур.


«Це семінар – для фермерів, які мають намір закладати сади, - зауважив Петер Петер Кавашші, засновник ДП Голланд Плант Україна, - приїхали учасники з різних областей України (Хмельницького, Харкова, Чернівців та інших). Ми хочемо передати їм якнайбільше інформації про технології та особливості вирощування нових резистентних сортів».  Для отримання практичного досвіду учасники семінару виїхали на територію плодорозсадників в Ужгородському районі (с.Сторожниця, с.Тарнівці ), де на площах  близько 60 га вирощуються саджанці для майбутніх садів України. Цього року їх вирощено близько 300 тисяч. 80% сортового складу - резистентні, стійкі до захворювань (14 сортів), 15% - саджанці традиційних сортів яблук,  5%  - інші плодові дерева.


« Саджанці нових сортів яблук стійкі до хвороб,  а їх плоди  містять значно меншу кількість залишкових хімічних речовин. Це перевага для кінцевого споживача. Для догляду за рослиною фермер використовуватиме меншу кількість засобів захисту рослин і вирощуватимуть їх більш рентабельно - пояснює Петер Кавашші, - Ми досить багато часу приділили вивченню ситуації  плодівництва в Україні. Можемо сказати, що Україна є унікальною серед країн Європи з точки зору вирощування яблук. Йдеться
про можливості на ринку, ціни реалізації, собівартості і затрат на виробництво, попиту. Не будемо забувати і про експорт яблук до Росії. Серед країн Європи Україна -  перша, яка є придатною для вирощування яблук».


Перші плоди з вирощених саджанців можна буде отримати вже восени. Минулого року почався процес дегустації нових сортів по всій Україні. Для того, щоб не тільки фермери і виробники ознайомилися із сортами, але й кінцевий споживач міг оцінити новації селекціонерів.

 
Віктор Павлюк, завідувач лабораторії Національного аграрного університету зазначає, нові яблуневі сорти є певним проривом в українському садівництві. «Резистентні сорти займуть через кілька років основні площі, які зайняті під сади, - каже науковець. – Ми маємо намір продовжити їх вивчення, яке буде відбуватися в лабораторії випробування селекційних досягнень та екологічної оцінки Національного аграрного університету, а також на дослідних ділянках півдня України та Полісся».


За словами Петера Кавашші, виведення одного сорту займає близько 10 років. З тих, що вирощуються на Закарпатті, частина входить до програми « Клуб Натуральне яблуко», частина йде під вільну реалізацію. Вартість саджанців  - від 20 до 39 грн., в залежності від сорту та форми крони.  « Це перші сорти у світі, які поряд зі стійкістю до хвороб  мають й гарні смакові властивості, - зауважує Петер Кавашші, - а частина сортів настільки нова, що є новинкою для Європи. Ми вже проводили дегустацію плодів серед великої кількості людей, серед улюблених, наприклад, Сіріус та Луна, мають тривалий термін зберігання та великий вміст цукру.  У Європі Ці ж сорти під брендом  Голден Саншайн Лайн (Golden Sunshine Line) були представлені на виставці у Німеччині і отримали схвальні відгуки».



За матеріалами: Новини сьогодні
21-08-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12386

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]